La finca de la Llar Cabanelles. Foto: R. Gallofré
Notícies relacionades
La finca de la Llar Cabanelles. Foto: R. Gallofré

Embarrancats a la Llar Cabanelles

Podria ser un gran equipament assistencial rodejat d'un pulmó verd en una de les zones més densificades de Mataró, però el projecte urbanístic no tira endavant

El futur de la Llar Cabanelles podria desencallar si tira endavant el projecte urbanístic que l'organisme que la gestiona està negociant amb l'Ajuntament. La Fundació Llar Cabanelles, vinculada a la parròquia de Santa Maria,  hi vol promoure "un equipament social per a les persones necessitades de la ciutat". Així ho explica un portaveu de l'entitat, Ramon Batlle. L'Ajuntament confirma que manté "converses" amb la Fundació sobre el futur de l'equipament, però que encara no té cap projecte urbanístic en ferm sobre la taula.

"Hi volem promoure un equipament social per a les persones necessitades de la ciutat", expliquen des de la Fundació Cabanelles

"És un gran solar que hem avui està infrautilitzat i que hem d'intentar que rendeixi al màxim", resol Batlle. Però rendir, per a què? La Llar Cabanelles s'ha de destinar als menys afavorits de la ciutat. Així ho va determinar el testament del seu propietari, l'indià Anton Cabanellas, que en va llegar l'administració al mossèn de la parròquia de Santa Maria. L'immoble, construït l'any 1874, consta de 4.352m2 en una finca de 14.325m2, entre les avingudes Alfons X El Savi i Amèrica. Fins a l'any 2000 va exercir d'asil d'ancians, i des de llavors roman tancat. La Fundació Cabanelles, impulsada per la parròquia de Santa Maria, és l'actual propietària de la finca.

Un projecte des de fa dos anys

Ja fa gairebé dos anys que l'Ajuntament té sobre la taula una proposta urbanística pe aquest solar, qualificat com a equipament. Batlle prefereix no donar-ne detalls. "Encara n'estem parlant tant amb el govern com amb els diferents grups polítics, i volem que sigui un projecte totalment consensuat a benefici de la ciutat", diu. La primera proposta, en tot cas, passava per un equipament sociosanitari situat a l'antic edifici principal, la reforma del qual costaria uns 2 milions d'euros. Per aconseguir aquests diners, l'operació es complementaria amb la construcció de diversos immobles,  alguns dels quals d'habitatges. Una operació urbanísticament molt complexa -caldria requalificar els terrenys- i alhora molt delicada, ja que els terrenys de la Llar Cabanelles són un pulmó verd en una de les zones de Mataró més densificades.

cabanelles2

A finals de 2015 una delegació municipal encapçalada per l'alcalde, David Bote, i els regidors de Salut i de Benestar Social, Joan Vinzo i Isabel Martínez, van visitar l'immoble acompanyats de membre de la Fundació Cabanelles. Martínez ja va manifestar l'any passat que és partidària de "reactivar" l'immoble per dotar-lo d'un ús social i alhora obrir la zona verda als ciutadans. Però passa el temps i res sembla moure's, ja que el govern municipal sap que es tractaria d'una operació molt polèmica que difícilment assoliria consens. De fet ja existeix una plataforma ciutadana, Salvem la Llar Cabanelles, contrària a augmentar el volum edificatori de la finca. El problema és que si no és a través de la venda o lloguer d'habitatges construïts a la mateixa finca, la Fundació Cabanelles no té una altra via per obtenir els recursos econòmics necessaris per dur a terme tot el projecte immobiliari. I en aquesta tessitura, tot segueix encallat.

L'operació és urbanísticament molt complexa ja que inclou la construcció d'habitatges per sufragar l'equipament assistencial, però el solar és d'equipamentsv

"Ho hem de resoldre entre tots per poder-ho desencallar", resol Batlle, que es mostra "totalment obert" a escoltar les propostes de tots els grups polítics. "El debat és molt ampli, i la prioritat ha de ser que puguem fer un projecte amb finalitat social", assegura, sense concretar encara quina seria aquesta finalitat, és a dir, a què es dedicaria l'equipament. Mentrestant, aquesta gran illa al cor de la ciutat segueix en stand-by, esperant un ús.

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive