La sentència del TSJC contrària al planejament urbanístic de l’illa de Can Fàbregas i de Caralt no diu específicament que l’antiga fàbrica ha de reconstruir-se al seu emplaçament original. Però no deixa lloc a cap alternativa, en realitat, ja que posa de manifest que el trasllat no es podia fer i, a l’anul·lar l’ordenació urbanística de 2013, fa que la vigent sigui la del 2007. És a dir, quan la fàbrica catalogada amb el màxim nivell de protecció encara no havia estat trossejada i moguda del seu emplaçament centenari.

Si el recurs al Suprem no tira endavant, al consistori no li quedarà més remei que reconstruir la fàbrica al mateix espai on la va desmuntar fa 8 anys

Si finalment el recurs de cassació que es presentarà al Suprem per intentar salvar el planejament actual no tira endavant, el consistori molt probablement es veurà obligat a reconstruir Can Fàbregas al mateix solar, avui propietat del Corte Inglés, d’on la va desmuntar. I fent-ho haurà llençat a les escombraries un total de 3,4 milions d’euros. Per posar la xifra en context, és més d’un terç del total d’inversió que l’Ajuntament té previst realitzar a la ciutat durant aquest 2017. 

Les peces de Can Fàbregas, desmuntades i emmagatzemades en un solar de Valldeix. Foto: R. Gallofré

Desmuntatge, 1,8 milions; reconstrucció, 1,6

El desmuntatge de Can Fàbregas i el trasllat de les peces al Veïnat de Valldeix, on crien malves des de fa ja 8 anys, va costar 1,8 milions d’euros. El projecte per reconstruir-la està pressupostat en 1,6 milions d’euros, en base a la idea de recrear-la a la vorera del davant per acollir la Casa de la Cultura Popular. Una idea prevista al planejament de 2013 que ara ha estat tombada pel TSJC, però la xifra no serà gaire diferent si finalment el consistori l’ha de reconstruir al seu antic emplaçament.