-
-

Unes festes saludables (i sense abusos)

Un dels temors d’aquestes festes és engreixar-se més del compte. Menjars pesats, sobretaules eternes, dolços a tort i a dret i més alcohol del compte. Però tot pot tenir un equilibri.

La nit del 24, Nadal, Sant Esteve, Cap d’any, Reis... Són moltes les dates especials que es concentren durant aquestes festes i que tenen un denominador comú: el menjar. La nostra societat entén les celebracions al voltant de la gastronomia, i això provoca que molts acabin fent abusos durant aquests dies on s’arriben a enllaçar àpats sense aixecar-se de la taula. És per això que seguint algunes petites recomanacions es pot aconseguir un equilibri entre la sopa amb carn d’olla de la iaia i altres propostes que serveixin per compensar els excessos.

Des de Supermercats Veritas assenyalen que es pot trobar un punt mig amb productes saludables i de qualitat: “Suggerim comprar productes de la major qualitat possible, entenem que la millor opció són els ecològics, ja que no contenen additius, i recomanem sempre acompanyar els menjars amb verdura de fulla verda i d’aquesta manera reduirem els efectes nocius de la carn i els greixos en l’organisme”. Tot i que entenen que molts dels àpats són inevitables, sempre es poden prendre mesures com “prendre infusions digestives per ajudar al sistema digestiu”.

“És important reduir la quantitat d’alcohol a digerir; es pot acompanyar l’àpat amb una mica de vi, que si és ecològic té menys sulfits i el fetge treballa millor i sempre es pot pensar en algun plat alternatiu”, assenyalen. Per exemple, sopa de cuscús amb moniato i cigrons o canelons de bolets, que són “molt sans, fàcils de fer i que poden substituir la carn”.

Després de les festes no valen les dietes extremes, sinó recuperar rutines i la varietat alimentària

La carn és precisament un altre dels aliments que provoca aquesta sensació d’empatx i excés de pesadesa durant aquests dies. Així ho veu Raijinish Kappor, del restaurant Roti Mataró que tot i estar especialitzat en menjar indi, compten amb una gran varietat de plats vegetarians. “Un dels problemes de l’alimentació en general i d’aquestes festes és que es menja molta carn, massa; i no cal per donar-li sabor als plats”, explica, per afegir: “Nosaltres fem alguns enrotllats tipus wrap com el Paneer Bhurji que el seu farciment és simplement una picada de formatge fresc, verdura i espècies”.

Kappor és un gran defensor de de la verdura com a aliment que pot servir per complementar altres àpats més lleugers als clàssics d’aquestes festes. “La verdura es pot preparar de mil maneres diferents, i amb un toc d’espècies i herbes guanyen molt bon sabor, no és quelcom ensopit”, afegeix. De l’Índia hi ha molts plats recomanables, fàcilment digestiu i que no necessiten de la carn (que també fan servir, naturalment) per complementar sopars que no siguin tan difícils de digerir. “Tot i que el curry s’acostuma a fer amb pollastre, també n’hi ha només amb formatge fresc hindú, i tomàquet o el Korma vegetal amb sabors suaus, llet de coco i fruits secs”.

La verdura es pot preparar de moltes maneres diferents; amb espècies i herbes guanyen sabor i són saludables

Pagar un peatge

Una altra de les idees per no passar-se de la ratlla durant aquestes dates és fer pagar un peatge cada vegada que anem a menjar dolços o beure alcohol. Ho explica la nutricionista Maria Carmen de Bye Bye Kilos: “Sempre recomano fer un petit peatge, si bec una copa de vi, abans em prenc un got d’aigua; si agafo un tros de torró, també; així el que fas és omplir la panxa i evites abusar massa d’aquests extres”. Per ella, l’actitud a l’hora d’afrontar aquestes dates tant assenyalades també és clau. “És important anar saciat als dinars i sopars, res de no haver esmorzat o coses per l’estil perquè llavors és quan algú arrasa”, desgrana. Anar amb la panxa plena, en definitiva, és la millor manera d’evitar repetir o menjar més del compte.

La nutricionista alerta que la mitjana a Espanya és guanyar “4 kilos durant aquestes festes”, i per això intentar “guanyar-ne només un ja és bona notícia”. “Per aconseguir-ho cal menjar conscientment, tenir sentit comú compensant sense fer sobretaules tant llargues, que s’uneix el vermut amb el dinar i el berenar. Un cop hem dinat, agafar les bambes i sortir a caminar per pair millor”, explica.

Per ella, com que quan es va a dinar i sopar a restaurants o amb la família tot el menjar saludable desapareix, el que s’ha de fer els altres dies és “recuperar la verdura, l’alimentació equilibrada i que no s’oblidin de caminar i deixar el cotxe aparcat el màxim possible”. “També és bo posar safates amb fruita tallada al costat del torró, acostumem als petits a menjar bé i tenim una alternativa més saludable”, afegeix.

I què fer després de festes?

Per Maria Carmen, a partir del 7 de gener cal tornar “a la rutina equilibrada, als horaris de menjar habituals i a la varietat alimentària; al gener es posen de moda dietes absurdes, però el que cal és sentit comú. Si li donem al cos el que necessita i ens belluguem una mica més, ja ho tindrem tot a lloc”. En aquest sentit, la Marta Segura de Veritas recalca que per establir “uns hàbits saludables passades les festes és important reduir el consum d’aliments processats, reduir el consum de proteïnes vermelles, blanques i de peix i augmentar el consum de llegums que aporten grans beneficis nutricionals amb poques calories”.

En aquesta línia, dóna una última recomanació: “Posar colors als nostres àpats ( verd, groc, vermell, taronja….) a partir de fruites i  verdures ecològiques i fresques  és una bona manera de consumir vitamines, minerals, fibra i antioxidants necessaris per restablir el nostre organisme dels excessos”. També recorda, com des de Bye Bye Kilos, que cal establir un horari per cada àpat perquè “així el nostre metabolisme es relaxarà”.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive