Tres punts de sutura al llavi, molt de dolor al nas, una ferida al colze i diverses contusions a les costelles. "Però el pitjor és veure com actuen amb carta blanca, amb el silenci de la gent". D. M., veí de Mataró de 29 anys, que prefereix mantenir l'anonimat "per qüestions de seguretat", va ser víctima dissabte passat d'una agressió feixista al carrer Fray Luis de León de la capital del Maresme. Ha hagut de demanar la baixa uns dies, tot i que reconeix que "en podria haver sortit més malparat". Més enllà de les conseqüències físiques, avui se sent segur i impotent davant d'una agressió gratuïta com aquesta, de la qual, avisa, "qualsevol en pot acabar sent víctima".

"El pitjor és veure com  aquests grups actuen amb carta blanca, amb el silenci de la gent"

En D.M. tornava d'un dinar familiar al barri de Peramàs. Era dissabte a la tarda, passades les 7, i anava acompanyat de la seva parella es dirigien a casa, pel carrer Sant Benet, carregat una bossa amb tàpers de la mare, quan van creuar-se amb gent que tornava de la manifestació a favor de la unitat d'Espanya que havia tingut lloc aquest dissabte. "Però ni els vam mirar directament, estàvem conversant de les nostres coses", recorda.  Atenent-se a la seva versió, el caràcter ultra de l'atac és poc discutible ja que els agressors es van sentir interpel·lats per la samarreta que duia la víctima, amb l'eslogan "FCK NZS" (Fuck Nazis). "No els deuria agradar perquè quan la van veure va ser quan diversos d'ells van començar a insultar-nos", explica. Potser tampoc els va agradar la seva estètica, amb un pentinat amb cresta. "És el primer cop que me'l faig així, el tinc així des de divendres passat", bromeja amb regust amarg. Tant ell com la seva xicota van començar a rebre insults, de "perroflauta" en amunt. En D. M. hi va respondre, dient-los si tenien "algun problema", però veient que els ànims s'encenien ell i la seva companya van tombar amunt en direcció al carrer Fray Luis de Leon.

Fotograma d'un vídeo on es mostra l'atacç

Fotograma del vídeo on es veu l'atac patit pel jove

Va ser llavors quan dues persones els van seguir i un d'ells va clavar-li una empenta a ell. En girar-se, el mataroní va rebre un cop de puny a la cara que li va fer volar les ulleres. "M'hi torno, defensant-me com puc, acabo al terra amb el que m'ha pegat però l'altre comença a donar-me cops de puny i puntades de peu", relata. Hi havia força gent al voltant, afegeix, però pràcticament ningú els va ajudar directament. Malgrat tot va aparèixer algú que va intentar separar-los, i el fet que hi hagués gent gravant-ho en vídeo va fer que els agressors acabessin marxant corrent pel carrer Sant Benet, en direcció cap al carrer Biada. Els dos homes tenien al voltant de 30 anys i un d'ells, explica l'agredit, portava una samarreta blanca amb la creu de Sant Andreu, un símbol vinculat als moviments d'extrema dreta.

"Hi havia gent mirant com ens pegaven, gairebé amb morbo, gravant-ho en vídeo enlloc d'intentar ajudar-nos o fer alguna cosa"

Fonts dels Mossos d'Esquadra han apuntat que els agressors van prendre part a la manifestació. Els organitzadors de la mateixa, un grup de ciutadans mataronins, han condemnat l'atac i se n'han desmarcat. La Policia treballa per identificar els dos agressors i el grup de més d'una desena de persones que l'acompanyava, a partir del testimoni de la víctima, de veïns i de vianants que van veure els fets. D. M. lamenta especialment que ningú els ajudés. "Hi havia gent mirant com ens pegaven, gairebé amb morbo, gravant-ho en vídeo enlloc d'intentar ajudar-nos o fer alguna cosa", recorda. El mataroní mai havia patit un atac similar, malgrat que ha participat en nombroses manifestacions i actes antifeixistes. Davant d l'augment de les agressions de caràcter ultra que s'estan vivint arreu del país darrerament, assegura que aquests grups "se senten forts". El problema, segons ell, és la complicitat que mostra molta gent davant d'aquests accions, des dels ciutadans fins als estaments judicials i polítics. "Aquests són els veritables culpables que això passi", resol.

Rumorologia falsa a les xarxes socials

Hi ha hagut molts rumors al voltant de l'atac, escampats sobretot per les xarxes socials. Entre ells, que els atacants van amenaçar als agredits amb pegar-los si no cridaven "Viva España". "Això és mentida, com tantes altres coses que hem llegit", relata l'agredit, que ha vist com, sobretot a Facebook, s'hi feien tota mena d'elucubracions. "Fins i tot he llegit que anàvem en cotxe i que els vam escopir", apunta l'agredit. "Al final només falta això, que nosaltres en tinguem la culpa", lamenta.