una de les jornades de Futbiot celebrades.
una de les jornades de Futbiot celebrades.

Biot Foundation, l’esport per millorar la qualitat de vida de nens en vulnerabilitat

Biot Foundation va néixer al Maresme ara fa quatre anys de la mà de Marc Pastor i Anna Bacaria. Des de feia temps estaven involucrats en projectes de cooperació a Guinea Equatorial i fruit del que van viure  en l’àmbit de la cooperació educativa van decidir crear una fundació pensada per “millorar la qualitat de vida de nens i adolescents en situacions d’alta vulnerabilitat i exclusió”. “Una tasca a desenvolupar en països en vies de desenvolupament però també en zones de desigualtat molt accentuada a Catalunya”, apunta Pastor. La fundació,  constituïda oficialment al 2015, compta amb tres programes d’actuació. Un d’ells és FutBiot, tornejos de futbol entre alumnes d’escoles que compten amb “unes normes diferents, on es potencien els valors humans”. La idea és que es guanyen dos punts per victòria, però també per formar un equip mixt (1 punt) i dos punts per complir “paràmetres de comportaments i valors”.

“Això fa que els nens i nenes estiguin motivats perquè hi ha tres punts que no tenen res a veure amb la competició, i es generen elements molt positius en el torneig”, afegeix Pastor. Aquesta és una eina “molt útil” perquè “els nens recorden les jornades amb alegries, i això permet interioritzar el que volem treballar; quan veus l’estampa del Futbiot, tots els nens units, veus que es creen vincles i això és molt important”. Per això hi ha molts ajuntaments que van al darrera d’una cita que actualment es disputen a Olot, Reus i Arenys de Mar un cop cada any (amb participacions d’entre 250 i 450 infants per jornada). Pastor afegeix que quan creixi la Fundació intentaran fer créixer aquesta jornada a altres municipis, com per exemple a Mataró, una opció que està sobre la taula.

La Fundació també treballa amb el programa SOM, dedicat a realitzar extraescolars basats en futbol i teatre per treballar valors i emocions. “Es fa dues tardes a la setmana en col·laboració amb ajuntaments i hi ha un 70% de places reservades a nens i nenes de serveis socials, centres de discapacitat, d’acollida o de les escoles... Mentre que la resta són obertes”. Ho fan així perquè “no volem crear guetos de nens amb problemes, sinó fomentar la inclusió social”. Aquest programa es fa al voltant de les escoles perquè és on es poden detectar casos “que estan al llindar però sense caure en l’exclusió social, i això es detecta a les escoles”.

Per últim, treballen amb el programa Binemombo: atenció íntegra a nens i nenes de centres d’acollida, i orfenats durant l’estiu i Nadal a l’Àfrica (Guinea Equatorial, Ghana i Gàmbia). Gira al voltant del futbol i es busca treballar els valors.  Al 2016 es va crear un equip de l’orfenat de Guinea per treballar el concepte de família.

28 foto 2

El somriure etern de la Biot

La Fundació rep el nom de Biot, una nena de set anys que malgrat haver patit maltractaments i violacions de part de la seva família, va entrar a l’orfenat on cooperava Pastor amb un somriure, abraçades sinceres i ganes de viure. La mare va reclamar-ne la custòdia passat l’estiu i la nena va desaparèixer. “Va ser molt dur i em vaig plantejar que estava fent amb la meva vida”. Però això va acabar sent l’impuls per una Fundació que va néixer amb la missió d’ajudar a altres Biots d’arreu.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive