Un total de 160 voluntaris han recorregut, per grups, la ciutat al llarg de la nit passada per recomptar el nombre de persones que dormen al ras a Mataró. El resultat del recompte ha finalitzat amb un total de 40 persones. L'acció s'ha realitzat en el marc de la campanya 'A Mataró comptem tots', promoguda per la Creu Roja en col·laboració amb l'Ajuntament i que també s'ha fet a altres ciutats. La xifra és lleugerament inferior a la que es va registrar el darrer cop que es va dur a terme a Mataró l'any 2010, quan es van localitzar 43 persones sense llar. Aquesta xifra va augmentar posteriorment fins a 50 persones amb la incorporació d’altres observacions realitzades per diferents serveis tècnics de l’Ajuntament i les mateixes entitats organitzadores i col·laboradores.

 Ha aparegut arreu un perfil de 'nous pobres' que es troben al carrer per primera vegada després de dur, fins al moment, una vida més o menys còmoda

Durant els anys més durs de la crisi, asseguren, hi havia sobretot immigrants que, en perdre la feina, acabaven recorrent al carrer. Aquella onada ara ja no existeix i darrerament ha aparegut arreu un perfil de 'nous pobres' que es troben al carrer per primera vegada després de dur, fins al moment, una vida més o menys còmoda. El seu responsable de Creu Roja a Mataró, Santi de Arcos, recorda que arribar a la situació de "tocar carrer" suposa un cop molt dur per a moltes persones i saber quantes n'hi ha, donar visibilitat al problema per no deixar ciutadana "abandonats" i poder-los oferir ajuda són els principals reptes de campanyes com la d'aquesta darrera matinada.

foto 3212412

Creu Roja és una de les entitats que, a Mataró, més treballa amb aquest col·lectiu. Gestionen un centre d'acollida a la ciutat, ofereixen ajuda de manera proactiva durant les onades de fred i, des de fa un temps, també organitzen batudes setmanals, cada dilluns, per recollir les demandes de les persones que dormen al carrer. Paral·lelament, l'Ajuntament i les entitats del tercer sector fa anys que van posar en marxa el Club Social Andana per a l'atenció de persones que viuen en situacions límit i que tenen en aquest 'centre de dia' una via d'escapament. El centre organitza activitats durant el dia, ofereix dinar i alguns serveis, com la bugaderia. 

Millorar la radiografia

L'alcalde, David Bote, que aquesta matinada també ha participat del recompte, explica que tot i el treball que ja s'està fent a la ciutat, cal "millorar la radiografia" i aconseguir que més gent es pugui apuntar a programes socials, així com preveure que, si la realitat ho requereix, es puguin impulsar noves accions per donar-hi resposta.