Foto: R. Gallofré
Foto: R. Gallofré

El maltractament a les persones grans, un fenomen massa habitual

El Maresme es dota de mecanismes per combatre les formes de violència i exclusió que pateixen avis i àvies als domicilis o als hospitals, centre de dia i residències

El maltractament a les persones grans és un fenomen malauradament massa comú i sovint amagat, o que passa desapercebut. Té lloc en l'àmbit domèstic o bé en l'institucional (hospitals, centres de dia, residències...) i les víctimes acostumen a ser persones molt vulnerables i sense cap recurs per combatre aquesta situació. De cara a evitar-ho les administracions s'estan dotant de protocols propis d'actuació per detectar aquests maltractaments i eradicar-los.

El document, elaborat per una trentena d'experts, distingeix dos espais on les persones grans poden patir maltractaments: el domèstic i l'institucional

 

Aquest és el cas del Maresme, que ha presentat la Guia Territorial per a l'actuació conta els maltractaments a les persones grans. Elaborada pel Consell Comarcal, en base a un protocol que ja existeix a la ciutat de Mataró, està a disposició de tots els ajuntaments del Maresme, com a eina que permet als professionals que treballen i/o estan en contacte amb les persones grans detectar, avaluar i intervenir davant de sospites d'abús, negligència o vulneració de drets. 

portada

Una trentena d'experts

El document, elaborat per una trentena d'experts, distingeix dos espais on les persones grans poden patir maltractaments: el domèstic i l'institucional. En el primer cas, els estudis apunten que un 85% dels maltractaments es produeixen enl'àmbit familiar, en situacions que acostumen a ser molt complexes. Però també crida molt l'atenció el que es coneix com a maltractament institucional: aquell que poden patir les persones en un gran ventall d'establiments, hospitals, centres sociosanitaris, centres de dia i centres residencials. Les formes més freqüents són les contencions físiques o farmacològiques amb mitjans no autoritzats, l'aïllament com a càstig, la contenció mecànica no autoritzada, la infantilització en el tracte, la despersonalització, la privació d'intimitat i la limitació del dret a decidir.

Les persones grans també són la diana perfecta per a robatoris als carrers i estafes i trampes fraudulentes

La protecció d'aquest col·lectiu també passa per tenir en compte que la seva vulnerabilitat estructural o social els converteixen en la diana perfecta per ser objecte d'estafes, trampes fraudulentes o bé de patir robatoris i furts al carrer. A través de la guia es donen eines i protocols per protegir els drets del 17,52% de la població de la comarca. Al Maresme hi ha 77.352 ciutadans i ciutadanes de més de 65 anys. D'aquests, 11.872 tenen més de 85 anys. El Consell Comarcal ha elaborat aquesta Guia gràcies a la col·laboració de la Generalitat, la Diputació i l'Obra Social "La Caixa".

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive