Visitants francesos a la Nau Gaudí. Foto. R. Gallofré
Visitants francesos a la Nau Gaudí. Foto. R. Gallofré

Captadors de visitants

Mataró convenç bloggers, instragrammers i periodistes internacionals per vendre’s al món com a destí turístic

El turisme creix a Mataró, de forma lenta però continuada; sense anar més lluny, un 16% l'any 2017 respecte a l'anterior. La capital del Maresme mai ha estat considerada una destinació turística de primer ordre si es compara amb altres municipis i territoris catalans, però potser és hora de replantejar aquest concepte a tenor de les dades de visitants registrades en els darrers estius. El potencial de la ciutat és molt gran, gràcies a qüestions com la seva ubicació a tocar de Barcelona, les bones comunicacions, un clima privilegiat, el front marítim, hotels de qualitat, el patrimoni arquitectònic amb el modernisme al capdavant, una oferta gastronòmica de primera qualitat i cultura popular i tradicions per donar i per vendre.

En un món com el del turisme, immers plenament en la lògica de mercat i on la competència és inclement, dins i fora del territori català, el màrqueting s’ha convertit en imprescindible per poder vendre el producte. Com fem arribar als visitants nacionals i foranis les bonances de Mataró? Amb anuncis als mitjans de comunicació i presència a les fires especialitzades no n’hi ha prou: avui les tècniques de venda són molt més sofisticades i tenen els seus punts claus en les xarxes socials i la selecció del ‘target’. Així és com es treballa des del departament de Promoció de Ciutat de Mataró.


Què venem?

La porta de Barcelona

Les campanyes que duu a terme l’Ajuntament tenen com a objectiu posicionar Mataró en el mapa turístic, ja que parteix en condicions de desavantatge pel fet de ser encara poc conegut. “El principal element de venda és Barcelona” reconeix Marta Ruiz, cap de l’àrea de Promoció de Ciutat de l’Ajuntament. Quan la ciutat es promociona a l’estranger, sempre ho fa dins de la marca “Costa de Barcelona”, com a porta nord de la capital catalana, un dels grans destins turístics mundials. “Quan anem per Europa això té moltíssima força “, afegeix Ruiz.

A tocar del mar

Aquest és el gran tret diferencial que té Mataró respecta a la majoria de municipis de la corona metropolitana barcelonina, quelcom que suposa un gran atractiu de màrqueting per vendre als turistes, tan catalans com estrangers. “Quan anem a la fira modernista de Terrassa ens podem vendre com la platja del Vallès”, expliquen des de l’Ajuntament.

El primer Gaudí

Mataró explota tant com pot un element patrimonial que es ven per si sol: disposar del primer edifici creat per Antoni Gaudí. La Nau Gaudí és el principal element patrimonial que es posa a l’aparador, que es completa amb la possibilitat de fer rutes modernistes pels edificis de Josep Puig i Cadafalch a la ciutat. El barroc de Viladomat també és atractiu, però res com Gaudí per cridar l’atenció de les agències de viatges, promotors turístics i visitants en busca de destinació.

A menjar bé

Si hi ha quelcom que els mataronins aprecien de la seva ciutat és l’oferta gastronòmica, amb cada cop més restaurants de qualitat a un preu acceptable. Establiments que aposten per la cuina mediterrània i de temporada i aliments de kilòmetre zero. Evidentment, això als turistes encara els agrada més, especialment si en poden gaudir a les terrasses. Des de l’Ajuntament apunten que hi ha quelcom potser inesperat que molts visitants estrangers destaquen: els mercats. “Especialment als francesos els encanten”, explica Ruiz. Al de Plaça de Cuba cada cop noten més la presència de turistes estrangers que els visiten i, evidentment, acaben comprant, ja sigui per cuinar-ho al seu apartament o càmping, o per endur-s’ho com a souvenir gastronòmic.

Gegants, castellers i foc

La cultura popular és un gran atractiu: molts turistes estrangers al·lucinen amb els castellers i queden esmaperduts amb les cercaviles de diables plenes de foc. Mataró en va sobrat d’aquests elements, amb Les Santes en plena temporada turística d’estiu. A totes les campanyes publicitàries, ja sigui anuncis, fulletons o vídeos, no hi falta en Robafaves, les diablesses o els Capgrossos. Per la Festa Major, però també durant diades com Sant Jordi, el nombre d’estrangers creix any rere any, sobretot provinents de les zones hoteleres de l’Alt Maresme


Com ho venem?

Que els mitjans parlin de tu

Una campanya publicitària, a televisió o a premsa escrita, val molts diners. És molt millor que els mitjans parlin de tu perquè et trobin interessant. “Enlloc de contractar publicitat, que te la facin ells”, resol Ruiz. En els darrers anys s’han intensificat les visites de periodistes d’arreu del món, tant de mitjans generalistes com d’especialitzats, des de revistes de viatges txeques a diaris de capçalera francesos, passant per publicacions vinculades al món del golf o programes de televisió japonesos... “Nosaltres no podem pagar una campanya publicitària a Le Monde”, apunten des de l’Ajuntament. Però quan un periodista d’aquest diari ve a Catalunya a fer un reportatge sobre modernisme, apareix l’oportunitat de convidar-lo a la ciutat, fer-lo conèixer el seu patrimoni, portar-lo a dinar a un bon restaurant, facilitar-li tota la informació. I aparèixer mesos després a les seves pàgines, doncs no té preu. També és impagable el valor d’una connexió en directe a un programa com España Directo (TVE), que ha vingut fins a tres vegades a Mataró, visitant pagesos de les Cinc Sènies i restaurants com La Morera.  

Els Reis Mides de les xarxes socials

Les revistes de viatge en paper segueixen tenint la seva importància, però avui també cal convèncer els bloggers i instagrammers especialitzats en la matèria perquè parlin de tu als seus milers de seguidors. Aquests ‘influencers’ poden ser molt més poderosos que qualsevol campanya imaginable si fan una foto bonica de la teva ciutat i en recomanen la visita. L’any passat un grup de bloggers van passar un cap de setmana a Mataró, en el marc de la Festa al Port. Des de Promoció de Ciutat els van treure a navegar, a fer caiac, els van oferir una visita guiada patrimonial, els van convidar a dinar i els van explicar la gastronomia local... Se’ls tracta a cos de rei, però no és una compra. “Són molt independents, després escriuen i publiquen el que volen, i a vegades no és el que els has intentat transmetre. En altres ocasions, però, et sorprenen positivament i et publiquen reportatges d’or”, relata Marta Ruiz. Mataró també va acollir, de la mà de la Diputació, una trobada d’instagrammers especialitzats en turisme, als quals es va plantejar com a joc promocional una gimcana pels llocs més emblemàtics de la ciutat que van haver de completar.

A captar el turista de Calella

Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Malgrat, Blanes, Lloret... Un formiguer de turistes de maig a octubre, a pocs minuts en tren de Mataró. Per què no poden venir a passar un dia a la ciutat? Una de les principals estratègies dels “promotors” de Mataró passa per captar aquests turistes, la majoria provinents de països com Alemanya o Regne Unit, perquè passin un dia a la capital del Maresme. A través de diverses accions, i amb presència a tots els hotels i oficines d’informació turística amb diversos fulletons, se’ls anima a venir explotant sobretot els atractius patrimonials, gastronòmics i de tradicions populars.

Stages’ esportius i congressos

Un dels principals potencials de Mataró és el turisme esportiu: que la ciutat esdevingui un referent per a l’estada de clubs i seleccions nacionals de tota mena d’esports, en especial aquells vinculats a la natació (Mataró compta amb una piscina olímpica descoberta) i amb el mar (amb el port i els hotels a primera línia de mar). Calella és un rival molt important en aquest sentit, però a Mataró ja s’estan produint estades com els de la selecció francesa de Waterpolo, l’any passat, o la dels competidors del proper Campionat d’Europa de vela que es disputarà a Port-Balís. En l’àmbit congressual, Mataró acull esdeveniments potents com el Recuwatt, dedicat a la gestió dels residus. Tots aquests visitants venen a la ciutat per motius professionals, però s’aprofita per oferir-los tastets, visites guiades i altres propostes.

Fires, fires i més fires

Les vies de promoció tradicional segueixen tenint molta força, però també s’estan especialitzant. Mataró és present a un munt de fires de tota mena, des dels grans esdeveniments internacionals de referència, com Fitur a Madrid, fins a fires a grans ciutats europees com París o Colònia, passant per esdeveniments més petits i especialitzats, com la Fira Modernista de Terrassa. Algunes són fires destinades al públic final, aquell que les visita per triar destinació turística, mentre que altres són per als professionals del sector, com ara les agències de viatges o els tour operadors, que busquen destins per oferir als seus clients. A la majoria d’elles Mataró s’hi presenta de la mà de la Diputació, o bé sota el títol de ‘Costa de Barcelona’. “Quan parlem de Mataró també expliquem tota l’oferta que tenim al territori, des de la DO Vi d’Alella fins als camps de golf de l’entorn”, explica la responsable de Promoció de Ciutat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive