Actualment només un 31% dels lluraments de trastos vells per a la seva recollida es fa correctament. Encara hi ha molts veíns de Mataró que desconeixen quin és el sistema actual, o que no ho fan el dia que els toca. En realitat la ciutat està dividida en sis sectors diferents, i els veïns de cada un d'ells tenen assignat un dia concret de la setmana, de dilluns a dissabte, per deixar els trastos a la via pública. Però com que molts mataronins ho desconeixen, tot i que s'aplica des de fa tres anys, l'Ajuntament ha iniciat una campanya per donar a conèixer el sistema molt millor.

La ciutat està dividida en sis sectors diferents, i els veïns de cada un d'ells tenen assignat un dia concret de la setmana per deixar els trastos a la via pública

Als residents de Cerdanyola sud, Peramàs i Pla d'en Boet, per exemple, els toca els dimecres. La nit anterior, fins a les 8 del matí del mateix dimecres, han de deixar els seus trastos vells davant de casa seva, ben col·locats i aliniats sense estorbar el pas dels vianants. El camió de Mataró Neta passarà pel matí a recollir-los.

Al carrer o a la deixalleria

També és important tenir en compte què és un trasto vell i què no. Es tracta de mobles vells, andròmines, matalassos i grans electrodomèstics, però no pas runes, fraccions vegetals o restes d'obres. En el cas de no poder-se deixar aquell dia, la ciutat disposa de dues deixalleries, la del Pla d'en Boet i la de Cirera, i de dilluns a dissabte hi ha deixalleries mòbils -a cada sector en un dia diferent- per a dipositar-hi petits electrodomèstics, piles o oli, entre d'altres.

La presència desordenada de trastos al carrer dificulta el trànsit de vianants i genera una sensació de brutícia i caos

La campanya vol acabar amb un dels principals problemes de civisme a la ciutat, la presència incontrolada de trastos vells al carrer, que implica problemes de mobilitat per als vianants i també una sensació general de brutícia i desordre. Tal i com defensen des de l'Ajuntament, la presència desordenada de trastos al carrer "provoca un impacte important a la via pública, empitjora l'estat de neteja i obliga a destinar més hores de servei i vigilància per mantenir la ciutat neta".