Una edició anterior de la Caminada contra el càncer de mama, organitzada per Maresme Oncològic
Una edició anterior de la Caminada contra el càncer de mama, organitzada per Maresme Oncològic

Maresme Oncològic, 12 anys al costat dels malalts de càncer de la comarca

El seu objectiu és que els pacients de càncer se sentin recolzats i vegin disminuir la seva angoixa

L’any 2004 una vintena de persones de Mataró i el Maresme que estaven o havien estat afectades pel càncer van decidir començar a reunir-se un cop al mes. Parlaven dels seus casos personals, de com se sentien, de quines necessitats hi havia i, sobretot, de què podien fer per ajudar els altres. Després d’un any de trobades en una sala prestada per la Fundació Hospital, l’any 2005 neix l’associació Maresme Oncològic.  Des dels inicis i durant tots aquests anys, l’objectiu de Maresme Oncològic ha estat garantir el benestar dels seus usuaris. Acompanyar, que se sentin recolzats i que aconsegueixin disminuir l’angoixa un cop es diagnostica la malaltia. “L’angoixa inicial és normal, estàs en una carrera d’obstacles i et preguntes ‘què passarà en la meva vida de cop i volta?’”, assegura Montse Chiva, la presidenta de l’associació.

El més important és el factor psicològic: “El cap és el que primer ens ha d’ajudar i acompanyar a superar-ho tot perquè la resta del tractament serveixi”, diu Chiva. Quan un malalt de càncer arriba per primer cop a Maresme Oncològic el primer que es fa és parlar amb la persona, saber en quin moment es troba i quines necessitats té. “A vegades hi ha gent que l’única necessitat que té és parlar una estona amb algú que hagi passat la malaltia i amb això ja se’ls hi passa l’ansietat inicial”, apunta Chiva. 

 Un grup de psicòlogues fan tractament individual i també condueixen grups d’ajuda mútua en suport dels malalts

Des de Maresme Oncològic s’ofereix tota una àmplia varietat de serveis enfocada a tot tipus de necessitats. El grup de psicòlogues, que fan tractament individual i també poden fer grups d’ajuda mútua; l’art-terapeuta; la reflexo-terapeuta, ideal per pal·liar els efectes de les persones que estan en tractament; o el servei de drenatge limfàtic, per a aquelles persones que ho necessitin derivat de la malaltia. D’altra banda, des de l’associació també s’ofereixen tallers, com el de manualitats, de memòria o el de marxa nòrdica un cop al mes al Passeig Marítim, un exercici molt complet que ajuda a moure tot el cos. Com a novetat, l’associació incorporarà pròximament una activitat de gimnàstica a l’aigua al Centre Natació Mataró. I és que, dins de l’aigua, està demostrat que el dolor i la recuperació és molt més ràpida. A tot això se li sumen les xerrades que durant tot l’any s’organitzen des de l’associació, normalment un cop al trimestre. 

 Ofereixen activitats de tota mena, des de tallers a esports com la marxa nòrdica o gimnàstica aquàtica

Chiva agraeix que actualment “tots els tallers estan plens” i que “ens comença a faltar espai, tenim molta demanda”. Pel que fa a la utilitat de cadascun d’ells, “tots són totalment diferents i no li podem treure importància a cap, segons la persona serà més útil una cosa o una altra”. 

Compartir experiències

La importància d’associacions com Maresme Oncològic és el fet que les persones actualment afectades per la malaltia poden estar en contacte amb d’altres que ja l’han superada. La relació entre uns i altres i el fet de poder compartir experiències és un aspecte molt enriquidor. “Quan un es troba amb una malaltia greu com el càncer és important que pugui parlar amb altres persones que estiguin passant el mateix que tu o que ja ho hagin passat”, afirma Chiva, que assegura que “el moment inicial quan et diuen malaltia és molt dur i el teu cap s’omple de dubtes i preocupacions sense resposta”. Segons la presidenta de l’associació, “si tens l’oportunitat de parlar amb algú que et diu que fa 15 anys va tenir també la malaltia i ara el veus com està, llavors el pacient ho accepta millor i veu sortida més enllà”. L’objectiu és conscienciar que, gràcies a l’evolució de la medicina, en la majoria dels casos la persona es recuperarà i continuarà amb la seva vida normal. 

Atenció també als familiars

Un punt molt important que des de Maresme Oncològic tenen molt en compte és l’atenció també als familiars dels malalts de càncer. És per això que l’ajuda psicològica que ofereix l’associació no només està pensada per a la persona malalta, sinó també per a les persones del seu entorn. “Els familiars també necessiten suport, tenir algú que t’ajudi a saber com has d’afrontar la situació i com li has de parlar a la persona afectada”, asseguda la presidenta de l’associació. Segons Chiva, “és un moment molt angoixant també per a ells i, fins i tot, psicològicament se’ls ha de cuidar igual o a vegades més que al propi malalt”. 


Aquest diumenge, caminada contra el càncer de mama

20 foto 02 cartell

Aquest diumenge dia 22 arriba a Mataró una nova edició de la caminada contra el càncer de mama de la mà de Maresme Oncològic. I aquest any ho fa encara d’una manera més especial, ja que celebra la seva 10a edició. Enguany la sortida està previst que es faci a les 9h del matí al Parc Nou i amb els mateixos recorreguts que l’any anterior.   Si l’any passat la xifra d’inscripcions va arribar als 5.700, aquest any s’espera arribar a les 6.000, establint un nou rècord de participants. “No anem malament, si no arribem, ens hi acostarem molt”, assegura Chiva. I és que amb la samarreta d’enguany, de color marró i amb l’estampat en fúcsia, de ben segur que la caminada tornarà a omplir Mataró per una bona causa. Una caminada que, segons l’associació, “no seria possible sense els més de 120 voluntaris que s’hi deixen la pell aquell dia”. 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive