Façana de la Fundació Hospital. Foto: Arxiu
Façana de la Fundació Hospital. Foto: Arxiu

L'Ajuntament arriba a un acord per saldar el deute de la Fundació Hospital

Li Presta 2,5 milions perquè pugui fer front a les quotes de l'IRPF acumulades amb Hisenda, de cara a garantir la viabilitat de l'entitat

La Fundació Hospital ha acumulat al llarg dels anys un deute econòmic que ha arribat a posar en seriosos dubtes la seva continuïtat. Ara l'Ajuntament ha arribat a un acord amb aquest organisme històric per poder liquidar el deute amb hisenda d'aquesta entitat. Creada l'any 1647, la Fundació és el propietari de l'antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, que avui acull el centre sociosanitari gestionat pel Consorci Sanitari del Maresme. A més, compta amb un hotel d'entitats i ofereix atenció psicològica psiquiàtrica i formació reglada. La quantitat ascendeix a 2,5 milions d'euros, que el consistori pagarà a condició que la Fundació li retorni, posant com a garantia l'edifici de l'hospital de Sant Jaume. "És una aposta per la Fundació i per aquest immoble, pel qual aviat haurem de trobar nous usos" recalca el regidor de Salut i president de l'entitat, Joan Vinzo, davant l'anunci del departament de Salut de construir un centre sociosanitari de nova planta a Mataró.

La Fundació va ser fundada l’any 1647 per atendre als ciutadans més necessitats des del punt de vista social i sanitar

La Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, una de les entitats més antigues de la ciutat de Mataró, va ser fundada l’any 1647 per atendre als ciutadans més necessitats des del punt de vista social i sanitari. Es tracta d'una entitat privada amb un patronat ecollit pel Ple de l'Ajuntament, ja que el m armessor de l'Hospital de Sant Jaume va determinar que l'administrador l'havia d'escollir l'alcalde. Els seus estatus marquen que la prioritat sempre ha de ser l'atenció sociocanitària. La seva princiopal activitat és l'atenció psicològica, amb prop d'un miler d'usuaris a l'any que són derivats per Benestar Social o pel Servei de Salut Mental de la ciutat. Una atenció que es fa amb copagament, amb unes tarifes que s'intenta que siguin assequibles a totes les butxaques.

Passadissos de l'antic Hospital de Sant Jaume. Foto: R. G.

La situació econòmica de l'organisme ha estat delicada des de fa més de 20 anys, quan l'antic Sant Jaume encara era l'Hospital de Mataró. La Seguretat Social va establir un crèdit extraordinari perquè els Hospitals de l'Estat, molts d'ells catalans, poguessin sostenir-se, davant del fet que havien deixat de pagar les quotes dels treballadors. L'any 1995 s'exigeix el retorn d'aquestes quotes, però des de llavors i fins al 2017 s'ha anat fent una moratòria anual del pagament; una condonació 'de facto'.  El problema és que a més de deixar de pagar les quotes de tresoreria, també es va deixar de fer-ho en el cas de l'IRPF de part dels treballadors, i l'any 2004 l'Agència Tributària va decidir que s'havia de resoldre aquest deute. La qüestió va acabar al jutjat contenciós-administratiu però el jutge va definir que les quotes de l'IRPF s'havien de liquidar. L'any 2014 va entrar en concurs de creditors, com a única via per negociar amb l'Agència Tributària per negociar una quita del deute o acordar algun tipus de moratòria.

L'any 2014 va entrar en concurs de creditors per fer front al deute d'Hisenda i també es corria el risc de no poder acudir a la condonació d'un altre deute històric, el de la Tresoreria de la Seguretat Social

El problema resideix en què Seguretat Social també reclama el deute contret amb ells per part de la Fundació, quelcom que no fa amb la resta d'hospitals i fundació però sí amb la mataronina, pel fet que ha entrat en concurs de creditors. En aquesta situació està obligat a fer-ho, ja que si no s'extingiria automàticament. L'única via perquè la Seguretat Social segueixi condonant a la pràctica el deute,c om fa amb la resta d'Hospitals, és resoldre el conflicte amb l'Agència Tributària, que inicialment era d'1,3 milions d'euros però amb el pas dels anys, els interessos l'han fet ascendir als 2,5 milions. "És un tema crònic que cada dia s'ha anat fent més complex a nivell administratiu i judicial", resol Vinzo. De cara a resoldre la situació i poder-se seguir acollint a la moratòria que planteja cada any la Tresoreria de Seguretat Social, l'Ajuntament ha fet un ajut de caixa pagant el deute de 2,5 milions. Posteriorment el consistori ii la Fundació Hospital signaran un conveni segons el qual la Fundació li retornarà aquesat quantitat, posant com agarantia l'edifici de l'Hospital de Sant Jaume. "Durant quatre segles ha estat present en tota mena d'àmbits a la ciutat, entenem que és una societat que s'ha de preservar", conclou Vinzo.

 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive