-
-

Un model per a la seva comunitat

Idrissa Djilba. Mediador i regulador social amb la comunitat senegalesa.

L’any 2018 farà 30 anys que Idrissa Djiba va arribar a Mataró, dels quals 24 els ha passat treballant com a regulador social de la comunitat senegalesa. L’Idrissa va marxar del seu país, el Senegal, per estudiar Ciències Econòmiques a França i acabar instal·lant-se finalment a la capital del Maresme. En el seu procés per formar la seva vida aquí, la seva voluntat per ajudar els altres de seguida el va portar al sector social. L’any 2010 va ser nomenat delegat en el Consell Superior dels senegalesos de l’exterior i concretament delegat per a Espanya, un càrrec que manté fins a l’actualitat. “El delegat és una figura encarregada de vigilar els compliments dels manaments del govern del Senegal, perquè a l’exterior es compleixin totes les normatives i lleis que van encaminades a donar suport a la immigració senegalesa a l’exterior”, explica. “Això implica acompanyament social, orientació perquè puguin reinserir-se...”, afegeix. En aquest sentit, l’Idrissa també té contacte amb el món de la política, fins al punt que actualment és candidat a  ser diputat per als senegalesos de l’exterior en les properes eleccions del 30 de juny.  “M’agradaria ser diputat; no busco riquesa a la meva vida, però m’agrada ajudar”, assegura.  

 Com és la teva feina?
Sóc com un regulador o agent social dels senegalesos i, amb motiu dels anys que porto aquí i pel treball que faig, tots acudeixen a mi per sol·licitar consell, suport, ajuda social i laboral, etc. Realment treballo com a assessor pel sindicat de Comissions Obreres i pels ajuntaments. Actualment estic a l’oficina del Sindicat de Mataró i als ajuntaments de Pineda de Mar, Premià de Mar i Barcelona. A la meva vida quotidiana la gent em coneix pel que faig per ells. 

 Com arribes aquí?
Entrar en aquest món va ser una cosa natural, ja que a mi des de sempre m’ha agradat ajudar a la gent, sentir-me útil. Quan fas una bona feina i algú et troba pel carrer o et truca per telèfon alegre, això és un orgull. 

 Quina és la realitat del Senegal?
Quan jo era petit ja es deia que Senegal era un país en desenvolupament, però ara encara es continua dient el mateix. Llavors quan ho farem? Avui dia Senegal continua sent el mateix país. Evidentment, hi ha hagut una millora important en matèria democràtica i a nivell econòmic també una mica, però no el suficient. Malauradament Senegal té moltes persones capacitades però que no troben feina allà.

  Quina és la situació dels immigrants subsaharians quan arriben aquí?
Procedim d’un país molt solidari i quan arribem aquí portem aquesta solidaritat. És difícil veure un senegalès dormir al carrer perquè no té a ningú. Espanya ha entrat en una crisi greu però nosaltres ens ajudem mútuament, tant per allotjament com per feina. 

 La societat treballa per acollir-los?
Mataró ha donat exemple a gairebé tot Catalunya en matèria de convivència i moltes ciutats catalanes han copiat el seu exemple. Aquí s’hi ha treballat molt la relació entre autòctons i estrangers i hi ha hagut sempre mediacions interafricanes i intercomunitàries. Vam veure les dificultats que tenia la gent que arribava per entendre’s amb l’idioma en les àrees bàsiques com la salut. L’Hospital de Mataró va ser el primer en tenir aquest suport en comunicació. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive