Perfil
Perfil

Sílvia Ruiz

Transformar el concepte de mobilitat

Arnau Vilardell. Promotor de Som Mobilitat.

El mataroní Arnau Vilardell és un dels promotors de Som Mobilitat, una cooperativa d’economia social col·laborativa en l’àmbit de la mobilitat. Aquesta neix de l’espai de coworking de Can Fugarolas, a Mataró l’any 2016 i ho fa seguint el model de la cooperativa Som Energia. Des de fa uns mesos aquesta organització han començat a activar els seus serveis, que ara principalment se centren en promoure l’ús compartit de cotxes elèctrics. “El nostre primer servei és tenir una flota de vehicles elèctrics i que els nostres socis els puguin llogar a través d’una aplicació mòbil”, explica Vilardell.

Som Mobilitat segueix el model de la cooperativa Som Energia i es basa enel consum col·laboratiu

Aquest mataroní va estudiar Geografia a Girona i, després de dedicar-s’hi professionalment i adonar-se’n que no era el que volia, l’any 1998 va fundar juntament amb dos amics el conegut Arcàdia Cafè Cultural. Després de 5 anys va decidir deixar-ho, va treballar en temes de cultura, educació i ambient amb l’Ajuntament de Mataró i finalment va anar a Barcelona. Ara, però, ja fa un temps que va decidir que havia de tornar a Mataró: “He decidit tornar a treballar aquí per no haver de desplaçar-me cada dia i perdre 2 hores i mitja de trajecte”. 

 D’on et ve l’interès per la mobilitat?
Com a geògraf, ja havia fet i estudiat temes de planificació urbana i models de mobilitat. Era quelcom que havia deixat aparcat i que ara, gràcies a Som Mobilitat, he tornat a emprendre tot aquest àmbit teòric. Realment és un tema molt apassionant. 

 Descriu la filosofia de Som Mobilitat. 
Defensem una mobilitat diferent. Volem gestionar cotxes elèctrics compartits però que aquests no es facin servir perquè la gent hagi après a moure’s diferent (a peu, amb bici, amb transport públic).  És a dir, transformar la mobilitat per aconseguir un canvi en la manera de moure’ns i que cada cop hi hagi menys cotxes. La nostra filosofia és: sempre que puguis, anar en peu, amb bici elèctrica o transport públic i, si necessites un vehicle, que aquest sigui elèctric i compartit 

 Tu tens cotxe?
Sí, perquè tinc família nombrosa i porto tres cadiretes a darrere. Per tant, llogar un cotxe i haver d’anar transportant les cadires és més complicat. Però el dia que la meva companya i jo necessitem un segon cotxe, aquest serà compartit o elèctric. És una transició que està clar que l’hem de fer junts i com a societat. 

 És un tema molt candent avui...
La mobilitat és un debat que està obert, perquè la problemàtica és molt greu. Hi ha molts cotxes, molta contaminació a la ciutat, malalties respiratòries, canvi climàtic... Tot un conjunt de problemes associats a la mobilitat tal com l’entenem avui dia. Mica en mica, les companyies ja treuen cotxes elèctrics i s’està començant a reinventar tot el sector. Nosaltres també volem oferir una alternativa social que ofereixi serveis en mobilitat i ajudar a pal·liar aquests problemes. 

 És factible el concepte ‘economia col·laborativa’ vs. ‘propietat’?
Per a mi, l’economia col·laborativa és una realitat. Si és cooperativa, pensant en el bé comú i garantint l’intercanvi just i equitatiu, és una alternativa real per resoldre problemes com els de la mobilitat. De fet, si cadascun de nosaltres analitzéssim la nostra mobilitat, segur que ens sortiria més a compte llogar un cotxe i despreocupar-nos del manteniment, l’assegurança i demés maldecaps.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive