Mariano Rajoy segueix de precampanya a Catalunya i aquest dissabte al migdia ha fet parada a Mataró. En un dinar organitzat a l’Hotel Atenea amb afiliats i simpatitzants del Partit Popular a Catalunya, Rajoy ha assegurat que el "conte de l'independentisme ja no dóna per més" i que "les eleccions obriran un nou futur a Catalunya".

El president del govern espanyol va afirmar a la capital del Maresme que “la solució a la deriva de l’independentisme va començar amb l’aplicació de l’article 155”. Rajoy va defensar que va actuar en conseqüència a les circumstàncies i que, gràcies a això, “en un mes Catalunya ha tornat a la legalitat, ha començat a recuperar la confiança, s’ha serenat la vida pública i el proper 21 de desembre se celebraran eleccions autonòmiques democràtiques”. Unes eleccions que, segons  va matissar, “vindran després d’una etapa marcada per l’actuació d’uns dirigents polítics que han prescindit de la llei, han passat per sobre de l’estat de dret i només s’han preocupat dels seus propis ensomnis, oblidant-se dels problemes reals de les persones”.

El president va assegurar que “les eleccions del 21D han d’obrir un nou futur a Catalunya”

A tres dies per començar oficialment la campanya electoral catalana, el president va assegurar que “les eleccions del 21D han d’obrir un nou futur a Catalunya”. Segons Rajoy, “el conte de l’independentisme ja no dóna més de sí, el procés ha acabat i malament” i, per tant, “aquestes són unes eleccions per tancar ferides i reconstruir el que s’ha trencat en aquests cinc anys de deriva”. De cara al programa electoral que el PP a Catalunya ha de presentar, el president del govern espanyol creu que és hora de parlar clar: “Aquest no és el moment d’ocurrències, les bases del programa electoral han de ser les de recuperar la normalitat, generar tranquil·litat, procurar la convivència i acabar amb les tensions”. Com és lògic, Rajoy descarta "pactes amb independentistes ni amb l'extrema esquerra que va al Tribunal Constitucional perquè no s'apliqui el 155".

foto 3288900

El president també va voler destacar la necessitat d’atendre a problemes com l’atur, el nivell adquisitiu dels sous o el bon funcionament dels serveis públics catalans. “Anem a ocupar-nos del que realment importa a la gent”, va apuntar. I va voler recordar que “el que hem viscut les darreres setmanes ha fet molt dany al sector turístic, tan important a Catalunya, i també a l’economia, amb tantes empreses que s’han vist obligades a marxar”. Per concloure la seva intervenció, Rajoy va assegurar que Catalunya pot recuperar la seva normalitat i tornar a ser una referència econòmica després del 21D: “Catalunya necessita estabilitat i moderació, reconciliar-se amb la veritat i amb la llei i recuperar el seu caràcter emprenedor, dinàmic i amb vocació europea”.

La intervenció d'Albiol

Per la seva banda, el candidat del PPC a la presidència de la Generalitat, Garcia Albiol, va voler aprofitar l’ocasió per tornar a agrair al president la decisió de l’aplicació del 155 en entendre que ha tingut "un efecte tranquil·litzador en la societat catalana, als seus carrers i institucions", a banda d'atacar a Ciutadans quan no creien en la seva aplicació i reiterar que el "millor per Catalunya en els pròxims mesos és treballar en la direcció que ha assenyalat el 155". Per a Garcia Albiol, “aquesta decisió ha permès enviar al senyor Junqueras i Puigdemont a casa seva, tancar les ambaixades i cessar als càrrecs que ocupaven aquelles ambaixades que es dedicaven a parlar malament de Catalunya”.

"L’independentisme no està legitimat en tornar a governar a Catalunya”, va dir Albiol

De cara a les properes setmanes, el candidat del PPC va defensar que “el camí que iniciarem a partir del 21D ens ha de portar necessàriament a reconciliar la societat catalana i l’enfrontament que l’independentisme ha creat entre famílies, amics i coneguts”. I posa l’ull en l’economia: “Necessitem recuperar la confiança perquè Catalunya torni a ser aquell motor econòmic que ha sigut durant tants anys i que ens ha permès ser objecte d’admiració a l’Estat Espanyol i al conjunt de la Unió Europea”. En aquesta línia, Garcia Albiol va recordar que “tot i que la Constitució Espanyola té moltes maneres d’interpretar-se, en cap cas contempla que uns quants puguin decidir en nom de tots i que Catalunya es pugui separar d’Espanya”.

foto 3288897

Durant la seva intervenció, Albiol tampoc va deixar escapar l’oportunitat d’enviar un missatge dirigit a Oriol Junqueras i Carles Puigdemont: “La vida judicial seguirà el seu camí, però que tinguin clar que ni jo ni una immensa majoria de catalans perdonarem el dolor i el patiment que han provocat a la societat catalana”. El candidat del PPC espera “que el 21D enviem a aquests catalans al bagul dels records, a l’oposició, i que abandonin el govern de la Generalitat perquè l’independentisme no està legitimat en tornar a governar a Catalunya”.

Rajoy i Garcia Albiol visitaven Mataró per celebrar-hi un míting i un dinar amb afiliats del seu partit, el PP, a l'hotel Atenea de Mataró, després d'haver passat per altres localitats catalanes. És la segona vegada en tres setmanes que Rajoy visita Catalunya durant els dies previs a l'inici de campanya de cara al 21D, eleccions que seran, per molts motius, transcendentals.