"L’Ajuntament de Mataró penjarà de forma permanent a la seva balconada una pancarta que exigeixi la llibertat dels presos polítics : Sànchez, Cuixart, Romeva, Turull, Rull, Forn, Mundó, Borràs, Bassa i Junqueras". Aquest és l'acord del Ple del consistori, aprovat en la sessió de novembre. Però com que el govern municipal no l'ha complert, els partits sobiranistes han decidit tirar pel dret, i han penjat al segon pis de l'Ajuntament una pancarta ben visible que hi diu "Llibertat presos polítics".

La mateixa pancarta s'ha retirat a l'Ajuntament de Barcelona per petició de la Junta Electoral Provincial

El Ple ordinari celebrat dijous 17 de novembre va aprovar una proposta de resolució per tal que l’Ajuntament reclami activament la llibertat dels presos polítics. La proposta la va presentar el grup municipal d’ERC-MES. Es va aprovar amb el vot a favor de CiU, ERC-MES i CUP; l’abstenció de VOLEMataró i d’ICV-EUiA; i el vot contrari de PSC, C’s, PP i PxC.

Neutralitat davant les eleccions

Ja veurem, però, quant de temps dura la pancarta al consistori, i no només perquè no l'ha posada el govern sinó l'oposició. Cal tenir en compte el cas de l'Ajuntament de Barcelona, que va col·locar fans un dies la pancarta "Llibertat presos polítics" al seu balcó i ara l'ha hagut de retirar per complir la resolució de la Junta electoral provincial de Barcelona. Després d'un recurs presentat per Ciutadans, l'organisme electoral provincial ha considerat, a través d'una resolució, que la pancarta i qualsevol símbol similar trenquen la "neutralitat institucional" que ha de presidir les eleccions del 21 de desembre.