manifestacions
manifestacions

Una ciutat dividida

La marxa d’aquest dissabte a favor de la unitat d’Espanya, amb una contramanifestació antifeixista, tensen l’ambient a Mataró

Mataró viurà aquest dissabte a la tarda una doble manifestació que farà ben patent la divisió que existeix a la ciutat, retrat relativament acurat del conjunt del país, entre independentistes i unionistes. A les 5 de la tarda hi ha convocada una marxa a favor de la unitat d’Espanya, similar a les que es van viure la tardor passada. Els seus promotors, que han citat tothom a la plaça Miquel Biada, volen atreure fins a 10.000 persones. Quan arribin davant l’Ajuntament, punt i final del recorregut previst, es trobaran els manifestants d’una concentració “antifeixista” convocada pel CDR de la ciutat. El xoc entre dues manifestacions de signe contrari ha aixecat totes les alarmes. Per això hi haurà al llarg de la tarda un fort dispositiu policial desplegat per Mossos d’Esquadra i Policia Local.

La manifestació espanyolista està convocada per les entitats Segadors del Maresme, Resistencia Mataró i Plataforma per Tabarnia. El seu objectiu és atreure mataronins i persones d’altres municipis, i compten amb el suport de fins a 13 associacions d’arreu del país. Els seus promotors volen demostrar que la capital del Maresme és “constitucionalista” i “contrària a l’ndependentisme”. Segadors del Maresme, organitzador de les anteriors marxes unionistes a la ciutat –que segons ells van arribar a convocar més de 4.000 persones- es presenten també com les autodenominades “brigades de neteja” que des de principis d’any han retirat dels carrers llaços grocs i altres símbols independentistes. Ells van ser els autors de la polèmica acció de retirada de creus grogues a Canet de Mar que va acabar amb greus enfrontaments (cinc ferits).

L'alcalde ha demanat "convivència" i l'exercici "cívic i tolerant" del dret de manifestació i de llibertat d'expressió, de cara a evitar possibles incidents

A aquest fet s’hi suma el record del desgraciat capítol que es va viure a la ciutat un cop acabada la manifestació unionista que va tenir lloc el 4 de novembre, del mateix signe que la d’aquest dissabte. Un grup d’assistents a la marxa va apallissar un jove al carrer Fray Luís de León, en una agressió feixista que els propis promotors de la manifestació es van afanyar a condemnar. Però qüestions com aquesta són les que han impulsat el CDR de Mataró a promoure una contramanifestació autodenominada “antifeixista”. Tindrà lloc a partir de les 15.30h a l’Ajuntament. Segons el CDR, els convocants de la manifestació unionista són grups d’extrema dreta que promouen missatges d’odi. "Cada vegada que els feixistes surten organitzats acaba amb una agressió", han afirmat.  

El pols entre les dues manifestacions ha generat força alarma. De cara a evitar incidents hi haurà un fort desplegament policial a càrrec de Mossos d’Esquadra i Policia Local. Els detalls del dispositiu policial no s’han fet públic però l’Ajuntament en va informar dinous als grups municipals en Junta de Portaveus. El dispositiu es va dissenyar la setmana passada durant la Junta Local de Seguretat. L’alcalde, David Bote, va reiterar durant la Junta de Portaveus la “crida a la convivència”, reclamant respecte i tolerància per la llibertat d’expressió en ambdós bàndols.  Bote va demanar convivència i l'exercici "cívic i tolerant" del dret de manifestació i de llibertat d'expressió. L’Ajuntament i els cossos policials confien que es puguin evitar incidents i enfrontaments, tal i com ja es va aconseguir diumenge passat en la polèmica plantada de creus grogues –que al final van ser tovalloles- a la platja de Mataró.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive