Vista de Mataró. Foto: R. Gallofré
Vista de Mataró. Foto: R. Gallofré

Tu podràs decidir a on s'inverteixen 500.000 euros

Mataró posa en marxa els pressupostos participatius perquè els ciutadans proposin projectes i votin quins s'acaben realitzant l'any vinent

Mataró posa en marxa els pressupostos participatius, que permetran als ciutadans decidir directament a on s'invertiran un total de 500.000 euros l'any 2018. Aquesta és la xifra, de moment força modesta, que destinarà l'Ajuntament a aquesta primera edició. "És petita, ho reconeixem, però al ser el primer any es tracta d'una prova pilot", va explicar el regidor de Participació Ciutadana, Joaquim Fernàndez. El procés estarà oberts a la participació de mataronins majors de 16 anys, que podran presentar propostes i després votar quines s'acaben realitzant. Funcionarà de la següent manera.

Presentació de propostes

El termini per a presentar propostes serà del 22 de maig al 27 de juny. Cada ciutadà major de 16 anys en podrà presentar dos a títol individual, la mateixa quantitat que cada consell municipal de participació ja existent (sectorial o territorial). Per fer-ho es comptarà amb una plataforma digital específica a la qual caldrà donar-se d'alta amb les dades personals; o també es podrà emplenar un formulari presencialment a les oficines d'atenció ciutadana. Cada proposta haurà de comptar amb una breu descripció i el proposant haurà d'especificar a quina necessitat vol respondre, quin és el col·lectiu beneficiari i quin és l'abast territorial. El cost màxim de cada projecte ha de ser de 250.000 euros.

Façana de l'Ajuntament de Mataró .

Suports ciutadans

Del 30 de juny al 14 de juliol s'entrarà a la següent fase, la de recollir suports per a cada proposta. Aquestes necessitaran com a mínim 125 suports per poder continuar endavant. Cada ciutadà podrà donar un màxim de 5 suports a les propostes presentades, a través de la plataforma digital. Les que n'hagin aconseguit suficients saltaran a la fase de validació, en la qual ja no hi intervindrà directament la ciutadania.

La validació

El pas de la validació de les propostes presentades i amb prou suports anirà a càrrec de dues comissions i del govern municipal, que faran de sedàs aplicant criteris com ara garantir que la proposta sigui competència municipal, que no contradigui plans ja aprovats, que sigui viable tècnicament i econòmicament o que respecti el marc jurídic. Les propostes que es validaran no seran tan sols les presentades pels ciutadans a títol individuals; també es  tindran en compte aquelles provinents dels diferents consells sectorials i territorials que hi ha a la ciutat.

No totes les propostes valdran: la validació d'aquestes anira a càrrec de dues comissions i del govern municipal

Durant la primera quinzena de novembre el Consell de Ciutat, l'òrgan de participació i de consulta de caràcter global que debat i consensua les grans línies estratègiques del municipi, prendrà el total de propostes presentades i les prioritzarà seguint criteris com ara l'equilibri territorial i sectorial, el nombre de població que afecta o l'impacte del projecte en la comunitat. A partir d'aquí sortiran les 12 propostes que s'acabaran posant a votació.

Votació final

Del 27 de novembre al 19 de desembre es duran a terme les votacions de les 12 propostes, a través de la plataforma on-line o presencialment a les Oficines d'atenció ciutadana. Cada mataroní en podrà votar més d'una, fins a exhaurir els 500.000 euros disponibles (cada proposta tindrà associada el seu cost). Les guanyadores s'escolliran ordenades per nombre de vots fins a exhaurir els 500.000 euros. Com que cadascuna pot costar un màxim de 250.000 euros, hi haurà com a mínim dos projectes vencedors, que s'inclouran als pressupostos de 2018 per ser executats. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive