Manifestació per a la unitat d'Espanya. Foto Joan G.Jané
Manifestació per a la unitat d'Espanya. Foto Joan G.Jané

Silvia Ruiz

"No ignoreu a la majoria silenciosa, volem seguir vivint a Catalunya i a Espanya”

Entre el miler llarg de manifestants dissabte passat a Mataró, una crida unànime a la defensa de la unitat d'Espanya però també veus que demanen diàleg

Unes 1.500 persones es van concentrar dissabte passat a la tarda a Mataró en defensa de la unitat d'Espanya. Entre els manifestants en aquesta iniciativa promoguda per un grup de ciutadans, gent de totes les edats i orígens. Des de joves nascuts a Catalunya però contraris a la independència fins a persones més grans que van arribar a terres catalanes des de diferents punts de l’Estat Espanyol ja fa uns anys. Tots compartint un únic objectiu. “Volem que se’ns vegi a aquells que no volem la independència, que s’escolti que la meitat de Catalunya no vol independitzar-se”, afirmaven molts. I entre els càntics, frases com ‘Viva España i Visca Catalunya’, ‘Yo soy catalán y español’ o ‘Que no nos enganyen, Cataluña es España’.

Manifestació per a la unitat d'Espanya. Foto Joan G.Jané

“Hem de reivindicar que no estem sols, que no tot Mataró ni tot Catalunya és independentista”

L’Elisabeth és una jove nascuda a Catalunya que ho té molt clar: “Vaig néixer aquí i em sento catalana i espanyola per igual”. I és que, per a ella, les conseqüències d’una declaració d’independència no serien beneficioses per a ningú: “Encara no he conegut a cap independentista que m’expliqui els beneficis que tindrem si finalment es declara la independència i, per tant, no li veig res de bo, sinó tot el contrari”. Un altre dels manifestants, en Kiko, tampoc vol escollir entre ser català i espanyol. “Hem de reivindicar que no estem sols, que no tot Mataró ni tot Catalunya és independentista”, afirma i afegeix que “a mi em sembla bé votar, però no en les maneres en què es va fer”. Segons ell, “s’ha de fer propaganda tant del ‘sí’ com del ‘no’ i no deixar-nos de costat com s’ha fet”. I conclou: “Han votat 2 milions de persones però, i la resta què? Això és demòcrata?”.

“Com pot ser que els independentistes que estimen tant a Catalunya li vulguin fer tant de mal amb aquesta separació?”

A la manifestació també hi han volgut participar aquelles persones que anys enrere van arribar a Catalunya provinents de comunitats com Andalusia o Múrcia. És el cas de la Regina, una dona que li sap molt greu viure tot el que està passant. “Jo sóc murciana, catalana i espanyola, vaig néixer allà però porto 56 anys vivint aquí”, explica. I ara es pregunta: “Com pot ser que els independentistes que estimen tant a Catalunya li vulguin fer tant de mal amb aquesta separació?”. Segons ella, “quan una persona estima una altra vol el millor per a ella, no entenc aquesta separació i personalment em fa molt mal”.

Manifestació per a la unitat d'Espanya. Foto Joan G.Jané

Durant el recorregut de la manifestació també s’han pogut sentir consignes directament adreçades al President de la Generalitat. La més escoltada, ‘Puigdemont a presó!’.  I és que, per a la major part dels manifestants, si el referèndum convocat hagués estat legal, asseguren que sí que haurien anat a votar. “Puigdemont ho ha fet tot fatal, un referèndum il·legal i volent la independència sigui com sigui”, comenta la Sandra, una jove amb la bandera catalana i l’espanyola a la seva esquena. “Si vol les coses, que les faci bé, i llavors decidirem i anirem a votar. D’aquesta manera, no”. De fet, aquesta mataronina assegura que no s’hi oposa totalment a la independència: “No descarto la independència de forma rotunda, però s’han de fer les coses ben fetes”.I arribats a aquest punt, què? “Primer que dialoguin els responsables i després que surti el que digui la democràcia”, comenta el Pablo, un altre dels manifestants. I conclou: “Aquest ha estat l’error principal: el no diàleg”.

Manifestació per a la unitat d'Espanya. Foto Joan G.Jané

Un cop davant de l’Ajuntament,el punt més àlgid pel que fa al nombre de manifestants, els organitzadorshan volgut llegir un manifest reivindicant la seva posició: “Demanem que no ens deixin sols, que atenguin allò que la gent estem demanant i que no ignorin a la majoria silenciosa. La gent vol seguir vivint a Catalunya i a Espanya”.  

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive