Bote i Fernàndez en imatges d'arxiu. Fotos: R.Gallofré
Bote i Fernàndez en imatges d'arxiu. Fotos: R.Gallofré

Mataró, sense pressupostos per al 2019 amb les eleccions com a teló de fons

El vot contrari de CiU, antic soci del PSC a la ciutat impedeix l'aprovació inicial dels comptes municipals, que segurament s'hauran de prorrogar

Tot apunta a que l’any 2019 el govern municipal haurà de prorrogar els pressupostos d’enguany. L’executiu del PSC, que governa en total minoria a la ciutat, no va aconseguir prou suports per a l’aprovació inicial dels comptes municipals que va presentar al Ple celebrat ahir dilluns. El vot en contra de CiU, el seu soci de govern durant els dos primers anys de mandat i avui principal grup de l’oposició, el va tombar d’entrada. També hi va votar en contra la CUP, i la resta de grups es van abstenir.

La situació és inaudita en aquest mandat: en les tres anteriors ocasions el govern de PSC+CiU, i del PSC en solitari l’any passat, va aconseguir prou suports per tirar endavant els pressupostos. La pròrroga dels comptes municipals no és un fet tan extraordinari; de fet en l’anterior mandat, amb CiU al govern, va passar durant diversos anys. Però que quedin tombats en l’aprovació inicial, no deixant cap marge per al debat i la presentació d’al·legacions abans del vot definitiu, mostra una situació de cisma total. Per això els retrets entre socialistes i convergents, antics socis, no han estalviat retrets. En l’horitzó, que tot ho empantanega, les eleccions municipals previstes per al proper mes de maig.

L'alcalde ha acusat CiU i CUP de pensar en clau electoral enlloc de fer-ho en benefici de la ciutat

“Hem assistit a l’inici de l’estratègia electoral per part de dos grups que no senten cap responsabilitat vers la ciutadania i posen en risc projectes i serveis per a la ciutat”, ha dit aquest dimarts l’alcalde, David Bote, en la roda de premsa de valoració del ple extraordinari de dilluns passat. Bote ha explicat que el projecte de pressupost preveia 5 milions d’euros més que el d’enguany, que s’havien de traduir en inversions com ara un milió d’euros en habitatge social, millores en el Mataró Bus, l’augment salarial previst per als treballadors municipals o el nou centre d’acollida d’animals domèstics. “La decisió d’aquests dos grups posa en risc tot això, perjudica tots els col·lectius que se’n podien beneficiar”, ha dit Bote.

IMG 20181023 131801

L’alcalde, acompanyat del regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, ha lamentat que en la comissió informativa on es va tractar els pressupostos i les ordenances –les quals, aquestes sí, es van aprovar inicialment ahir dilluns- tots els grups es van abstenir i van mostrar predisposició al diàleg. “Res feia preveure que anessin a votar en contra, no tenia cap sentit”, ha dit Jerez.

La versió de CiU

La versió de CiU, evidentment, és diferent. El grup municipal considera que el pressupost “està ple d’incompliments i ningú creu que sigui bo per a la ciutat”. Asseguren, en nota de premsa, que el govern no és de fiar. “Ells no han complert els pactes i han menystingut l’oposició”, afirma el partit, que assegura que “com ja va passar amb el Pressupost 2018, no disposem ni de l’antic PAM ni de cap Pla d’Acció i no sabem a quins projectes concrets es destinaran els 140 milions d’euros”. També constaten que el projecte de comptes municipals “tampoc aposta pel comerç, el turisme i l’empresa”.

ple

Més crítiques de l'oposició

El govern tampoc s’ha estalviat les crítiques de partits que ahir es van abstenir. ERC, el tercer grup amb més regidors, lamenta que el PSC presentés el pressupost “sense haver treballat les complicitats necessàries”. “Aquesta primera versió de Pressupost inicial no transmet res, manté sense tancar els grans temes de ciutat que el govern ha ignorat durant tot el mandat”, afegeixen. Des del PP critiquen la “irresponsabilitat” de CiU i CUP per votar en contra del pressupost ja d’entrada, però també al govern municipal, “que no ha fet el treball que li corresponia, garantir-se els suports necessaris perquè en el Ple d'ahir hagués sortit amb èxit l'aprovació inicial”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive