Carles Estapé, del Pacte Local pel Dret a Decidir, intervenint al Ple. Foto: V. B.
Notícies relacionades
Carles Estapé, del Pacte Local pel Dret a Decidir, intervenint al Ple. Foto: V. B.

Mataró s'adhereix al Pacte Nacional pel Referèndum amb el vot en contra del PSC

CiU, ERC, VoleMataró, CUP i ICV-EUiA faciliten l'adhesió, i el govern sociovergent torna a mostrar la seva divisió total sobre la convocatòria d'una consulta

L'Ajuntament de Mataró s'ha adherit al Pacte Nacional pel Referèndum, la campanya per promoure un referèndum sobre el futur polític de Catalunya. El Ple de l'Ajuntament ho va votar ahir a proposta de CiU, ERC i ICV-EUiA. VoleMataró i la CUP s'hi van afegir, sumant 15 dels 27 regidors. En el vot contrari, a més dels partits unionistes (PP, C's, PxC), va destacar el PSC, que va decidir no donar-hi suport. Els socialistes van seguir la línia de la direcció catalana del partit, malgrat que altres municipis governats per ells sí que s'han adherit al pacte amb el vot favorable o l'abstenció del grup socialista.

El PSC va votar-hi en contra seguint la línia de la direcció nacional, malgrat que en altres municipis el partit hi ha votat a favor o s'ha abstingut

El Pacte Nacional pel Referèndum és una campanya d'adhesions per recollir el suport d'institucions, entitats, electes i particulars, de dins i de fora de Catalunya, per a la celebració d'un referèndum sobre el futur polític de Catalunya. Insta els Governs de Catalunya i de l’Estat espanyol a "superar les dificultats polítiques i els apriorismes", i a assolir finalment l’acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d’un Referèndum reconegut per la comunitat internacional, el resultat del qual "haurà de ser políticament vinculant i efectiu".

Apel·lant el PSC

Molts municipis catalans estan votant als seus plens aquests dies l'adhesió a la campanya. Així ho va recordar Francesc Teixidó (ERC), apuntant directament els socialistes. "Apel·lo al PSC com a partit troncal i imprescindible al país que acompanyi i respecti la voluntat d'una part dels seus votants, encara que sigui de manera contraposada a la sev direcció nacional", va dir, abans de citar exemples d'Ajuntaments on els socialistes així ho han fet: a Granollers l'alcalde del PSC Josep Mayoral hi va votar a favor, a Palafrugell l'edil del PSC va fer el mateix i va mostrar-se a favor d'obrir locals municipals pel Referèndum; i a municipis com Manlleu, Vic, Reus o Terrassa els socialistes s'han abstingut en aquest punt.  

ERC i CiU van recordar explícitament al PSC casos on els socialistes s'han sumat al Pacte Nacional pel Referèndum

Des del grup municipal de CiU, el primer tinent d'alcalde, Quim Fernàndez, es va dirigir al conjunt del Ple, però les seves paraules semblaven anar directament dirigides al PSC, el seu soci de govern. "No els demano que donin suport cap secesssio ni que renunciin a cap sentiment, només que ens ajudin a exercir la democracia" va dir Fernàndez. "Miro aquesta sala de plens i no veig cap persona que no sigui demòcrata", va afegir, i després va citar alguns dels membres del Pacte Nacional pel Referèndum que tenen orígens en el PSC, com l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú Joan Ignasi Elena, que avui el presideix, o l'exregidora barcelonina Itziar Gonzàlez. 

"No està en la nostra agenda política portar la ciutadania a la divisió i a l'enfrontament", van respondre els socialistes

Cap d'aquests discursos, però, va convèncer el grup municipal socialista per donar suport al Pacte. La seva portaveu, Núria Moreno, va evidenciar la divisió total que en aquest àmbit presenta el govern municipal sociovergent. "En cap cas contemplen un referèndum de ruptura, no està en la nostra agenda política portar la ciutadania a la divisió i a l'enfrontament", va assegurar. Segons Romero, intentar "imposar un referèndum" no té "cabuda" en l'actual ordenament jurídic. La seva proposta, va afegir, és "el diàleg, la negociació i el pacte", basada en la reforma constitucional "en clau federal" per trobar "l'encaix de Catalunya a Espanya".

El discurs del PSC mataroní, en definitiva, es va aliniar totalment amb la direcció nacional del partit, tal i com ja havia fet uns mesos abans l'alcalde, David Bote, quan va dir que el consistori no cediria cap espai municipal per a un possible referèndum ja que aquest seria "il·legal". Malgrat el seu vot contrari, però, l'Ajuntament s'ha adherit oficialment a la campanya. 

 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive