Votacions l'any 2015. Fotos: R. Gallofré
Votacions l'any 2015. Fotos: R. Gallofré

Les eleccions més inusuals i decisives

Un total de 86.000 mataronins estan cridats a participa aquest 21-D a les eleccions al Parlament de Catalunya, marcades per l’aplicació de l’article 155

Són les eleccions al Parlament de Catalunya més inusuals de la història de la democràcia. I també les més decisives. Inusuals perquè se celebren en un dia feiner, el dijous dia 21 de desembre, enlloc d’un diumenge. Però si només fos una qüestió de data... Es tracta d’uns comicis avançats, tan sols dos anys després dels que van tenir lloc el 2015, quan es va imposar la coalició de Junts pel Sí. Estan convocats a contracor del propi govern català, ja que qui les ha impulsat és l’executiu espanyol encapçalat pel PP després d’haver aplicat l’article 155 de la Constitució.

Malgrat això, els partits que promouen la independència de Catalunya han decidit participar-hi, encara que aquest cop per separat. Alguns d’ells, com ERC, amb el seu candidat, Oriol Junqueras, actual vicepresident de la Generalitat, a la presó pel seu paper com a promotor de la declaració d’independència aprovada pel Parlament al novembre. La resta de consellers empresonats, excepte Joaquim Forn, han pogut sortir del captiveri preventiu i participen en campanya. En front es troben el bloc constitucionalista o espanyolista, amb un partit, C’s, que diverses enquestes donen com a guanyador en vots. Les mateixes, però, que anuncien que l’independentisme en bloc podria sumar majoria en escons. I, enmig, els comuns, que afirmen tenir “la clau”. Tot plegat, amb l’actual president i diversos membres del govern “exiliats” o “fugits”, segons des de la perspectiva que es miri, a Brussel·les•les, on denuncien la persecució política a la que segons ells els sotmet l’Estat espanyol mentre s’enfronten a una possible extradició. 

Es vota en dia laborable en unes eleccions convocades pel govern espanyol i que decidiran el futur de Catalunya i de l'Estat

La “recuperació de les institucions” que predica l’independentisme per contrarestar l’aplicació del 155, versus el “retorn a la normalitat” que defensen els unionistes per acabar amb el “procés, són els dos principals eslògans enfrontats en aquests comicis. El primer bloc es divideix aquest cop en tres llistes, després que no s’hagi reeditat el Junts pel Sí que l’any 2015 va guanyar les eleccions integrant CiU (avui PDEcat), ERC i independents. Aquest cop els primers es presenten sota la llista “Junts per Catalunya”, amb Carles Puigdemont com a líder. ERC ha confiat en independents com l’escriptora Jenn Diaz o l’activista Rubén Wagensberg entre els llocs més destacats de la llista. La CUP, mentrestant, torna a presentar-se en solitari i de nou ho fa renovant totes les seves cares visibles, amb Carles Riera al capdavant. 

El bloc unionista, mentrestant, compta amb C’s, PSC i PP, tres partits que semblen força disposats a entendre’s en cas que sumin prou vots per investir un dels seus candidats (Inés Arrimadas, Miquel Iceta o Xavier García Albiol). Xavier Domènech, mentrestant, encapçala la llista d’En Comú Podem fent bandera del lema “Ni DUI ni 155”. Davant d’un panorama de manca de majories clares, poden jugar un paper rellevant. 

86.000 mataronins  cridats a votar

A Mataró, un total de 86.793 electors, del total de 125.000 habitants, estan cridats a votar aquest dijous dia 21. Es disposaran 116 meses electorals distribuïdes en 75 seccions que s’ubicaran en 33 col·legis electorals. A part de la targeta censal que els ciutadans han rebut al seu domicili, al web municipal hi ha una aplicació que permet consultar a quin col·legi electoral toca votar. També es pot consultar al telèfon 900 859 009 i a les oficines d’atenció ciutadana. Pe a les persones amb mobilitat reduïda, es pot demanar ajuda per desplaçar-se a votar, al telèfon 010 (abans de dimarts dia 19).

Afectacions a serveis municipals

El fet de votar-se en dia laboral comporta diverses afectacions als equipaments municipals que són punt de votació o bé d’informació durant la jornada electoral. El Servei d’Atenció Ciutadana només estarà obert com per a registrar-hi documents, a la planta baixa de l’Ajuntament, i de 9 a 14.30h (resta d’oficines i serveis anul·lats). Tampoc estarà obert Serveis Socials de Puig i Cadafalch (només s’atendran urgències, com els caps de setmana). A més s’han d’anul·lar les activitats que les entitats promouen als diferents centres socials, així com els casals de gent gran del Parc (sí que hi haurà servei de menjador) i del Pla d’en Boet. Les classes a tots els centres educatius s’han anul·lat. 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive