El Ple municipal, en la legislatura actual. Foto: R. Gallofré
El Ple municipal, en la legislatura actual. Foto: R. Gallofré

Capgros.com

La xifra més alta de dones al Ple des de la recuperació de la democràcia

Dotze de les 27 butaques del Saló de Plens de dones, un 44%, estan ocupades per dones, però encara s’està lluny de la paritat real

El 40% es considera el llindar mínim de la paritat. Així que, sobre el paper, l’Ajuntament de Mataró aprova en aquest capítol. Tal i com explica el blog d’anàlisi política LaRiera48, en un article vinculat a la celebració del Dia Internacional de les Dones, dotze de les 27 butaques del Saló de Plens de l’Ajuntament de Mataró estan actualment ocupades per dones. Aquest 44,4% és el percentatge me´s alt en el ple des de la recuperació de la democràcia.

Si no fos per l'adéu de dos regidors, no s'hauria superat el 40%, mantenint la tònica de les darrers tres dècades

Però si es rasca una mica darrere de les xifres fredes, queda clar que encara s’està lluny de la paritat real. Per començar, se supera el 40% en aquesta legislatura tan sols gràcies als adéus de Miquel Rey i Xavier Caravaca, substituïts respectivament per Dolors Guillén i Maria José González. A l’inici del mandat, les dones regidores (10) representaven un 37% del ple. Si bé la presència de la dona ha crescut des de les dues dones i 23 homes del consistori del 1979, el sostre de vidre encara hi és. Mai fins ara els consistoris sortits de les urnes han tingut una presència femenina que arribés a aquest 40%. Tot i que l’anomenat “sostre de vidre” es va aprimant mica en mica, encara no ha desaparegut. La presència de la dona ha crescut d’ençà de les dues dones i 23 homes del consistori del 1979, però encara no està normalitzada.

El repte: una alcaldessa

A LaRiera48 també recorden que hi ha una assignatura pendent, una alcaldessa a la ciutat. De les 12 ciutats catalanes amb més població, categoria a la qual pertany Mataró, la meitat estan governades actualment per dones. En les darreres eleccions, fa dos anys, de les nou candidatures tan sols dues, VoleMataró i PxC, estaven encapçalades per dones. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive