Manifestació espanyolista. Foto: R.Gallofré
Manifestació espanyolista. Foto: R.Gallofré

Ester Arroyo

"L'ambient està massa tens"

La situació viscuda dissabte als carrers de Mataró pel xoc de les dues manifestacions va generar preocupació entre els assistents i els vianants

La manifestació a favor de la unitat d’Espanya de dissabte dia 9 va ser menys multitudinària del que s'esperava. Així i tot, l'ambient era molt tens i el dispositiu de seguretat estava preparat per evitar confrontacions entre el sector nacionalista i l'independentista, que es va concentrar davant l’Ajuntament convocat pel CDR de la ciutat. Es van col·locar tanques a la riera per delimitar el pas per on passaria la marxa nacionalista, fet que no va quedar lliure d'opinions i de crítiques, especialment pels manifestants independentistes. "Sembla que hagin posat les tanques per evitar que ens apropem a ells, com si nosaltres fóssim els perillosos o violents", es queixava una de les assistents. Al seu voltant, la gent assentia donant-li la raó mentre que un altre reflexionava assegurant que entenia aquesta acció policial, "crec que és una mesura de seguretat. Tots som plenament conscients que si avui no hi hagués un mur policial entre les dues manifestacions segurament això podria acabar en una batalla campal. L'ambient està massa tens".

Mentrestant, els unionistes s'anaven concentrant davant de l'estació de Rodalies de Mataró. "Avui em manifesto perquè sóc catalana i sóc espanyola i no vull que ningú em prengui la meva identitat", explicava una dona vinguda des de Badalona. "Ja ens han dit que els independentistes ens estan esperant al costat de l’Ajuntament, però nosaltres anem a manifestar-nos com teníem previst. Vam comunicar formalment que anàvem a fer aquesta manifestació mentre que els independentistes fan la seva concentració sense demanar cap permís, fent el que els dona la gana com sempre” es queixava un dels manifestants nacionalistes una estona abans de començar amb la marxa manifestant.

Manifestació espanyolista. Foto: R.Gallofré

L'ambient s'anava crispant. A la riera hi havia gent a favor de la independència que portava més de dues hores esperant l'arribada de la manifestació unionista. "S'han rajat", comentaven alguns estranyats que no apareguessin. Consignes com "fóra feixistes dels nostres barris" i "visca Mataró antifeixista" van ser les més sonades. "El problema de la manifestació d'avui no és que sigui unionista, cadascú té el dret de pensar com vulgui, pot estar a favor o en contra de la independència. La qüestió és que els que avui vénen a manifestar-se són purament feixistes", argumentava un home minuts abans que es produís la trobada entre les dues protestes. Amb l'arribada dels unionistes, la riera s'omplia de xiulades entre els dos bàndols, especialment amb l'entrada d'un camió vermell amb manifestants de Plataforma per Tabarnia. Entre els assistents hi havia representants de partits polítics locals com PP i PXC. També van participar-hi figures conegudes com l’aristòcrata Álvaro de Marichalar, una cara força habitual de les marxes espanyolistes a Catalunya.

"Ens hem de deixar de 'fotre'ns' crits els uns als altres, això només fomenta l'odi. Això només se solucionarà quan hi hagi un govern que dialogu

"Això és una bogeria, no hauria d'estar passant", deia una dona que no estava participant a cap de les manifestacions però que passava per allà perquè viu a prop de la Liera. "Ens hem de deixar de 'fotre'ns' crits els uns als altres, això només fomenta l'odi. Això només se solucionarà quan hi hagi un govern que dialogui i tingui solucions per les dues parts", comentava amoïnada. Finalment, la jornada va acabar sense incidents greus, ja que el cordó policial va evitar en tot moment que les dues manifestacions tinguessin contacte directe. “Què hauria passat si ens haguéssim ajuntat les dues manifestacions? Millor no saber-ho”, declarava un noi mentre les manifestacions es dissipaven.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive