Fotograma d'un vídeo on es mostra l'atac
Fotograma d'un vídeo on es mostra l'atac

Encara sense condemna oficial a l'agressió feixista a Mataró per part de l'Ajuntament

Els grups municipals estan intentant acordar una declaració oficial però amb discrepàncies sobre el grau de responsabilitat dels autors

Més de 36 hores després de l'agressió ultra que va tenir lloc dissabte passat a Mataró, l'Ajuntament encara no s'ha posicionat públicament per condemnar els fets. I no pas perquè no hi hagi intenció de fer-ho, sinó perquè el govern i els diferents grups municipals estan tenint problemes per arribar a un acord. Segons fonts del govern, l'alcalde, David Bote, està en contacte amb els portaveus dels diferents grups des de diumenge al matí per intentar pactar una declaració conjunta. Però les diferències a l'hora de plantejar un redactat i d'acordar les mesures a emprendre són grans.

Està previst que es convoqui una junta de portaveus extraordinària, aquest dilluns o dimarts, per portar a votació un o diversos textos presentat

Està previst que es convoqui una junta de portaveus extraordinària, aquest dilluns o dimarts, per portar a votació un o diversos textos presentats. Fonts dels partits sobiranistes apunten que el text que s'ha presentat des del PSC es mostra massa tebi a l'hora de condemnar els fets. Per la seva banda, la CUP va registrar diumenge la seva pròpia proposta de declaració, on reclamen que l'Ajuntament es presenti com a acusació contra tots els agressors, i alhora exigeix responsabilitats penals per als organitzadors de la manifestació unionista de dissabte. L'atac va tenir lloc després de la mateixa, però a càrrec d'un grup de persones que hi havien participat. La CUP recorda que a la manifestació hi havia representants del PP i de PxC. Els organitzadors de la marxa ja han dit, en tot cas, que condemnaven l'agressió i que se'n desmarcaven totalment.

CUP i ERC exigeixen que l'Ajuntament es presenti com a acusació contra els agressors. Els cupaires també reclamen "responsabilitats penals" als organitzadors de la manifestació

ERC, per la seva banda, exigeix també que l'’Ajuntament de Mataró es personarà com a acusació popular en aquesta causa. "Cap partit, sobretot aquells que participaven com a organitzadors o figuraven representats a la capçalera aguantant la pancarta d’obertura de la marxa, han de permetre que s’exerceixi la violència feixista, com va passar dissabte a Mataró" recalquen en el seu text. Fonts republicanes apunten que segurament acabaran votant a favor del text presentat per la CUP, tot i que matisen que les responsabilitats dels organitzadors de la marxa són "polítiques" més que no penals. "En aquestes manifestacions hi participen moltes persones amb idees legítimes i totalment respectables, però també és cert que indefectiblement s'hi acaben produint situacions violentes", recalca el portaveu d'ERC, Francesc Teixidó. 

Concentrats a la plaça de Cuba. Foto: Comitè de Defensa de la República

ICV-EUiA també ha emès un comunicat on manifesten "l'enèrgica i rotunda condemna a aquests fets", que consideren "actituds antidemocràtiques i de caràcter feixista per una raó d’identitat i/o ideològica que no han de tenir lloc a la nostra societat". Davant d'això, reclamen "a totes les forces polítiques i socials de la ciutat una condemna explícita dels fets i l’obertura d’un debat en profunditat en relació a les causes que provoquen aquesta tipologia de fets".

Bote, per la seva banda, va expressar dissbte mateix el seu rebuig a través de les xarxes socials: "Condemno rotundament l'agressió i qualsevol tipus de violència", va piular Bote al seu perfil de Twitter. També es van pronunciar al respecte els líders del PP i de PxC a Mataró, José Manuel López i Mònica Lora, que van ocupar la capçalera de la manifestació unionista de dissabte. Mentre López (PP) assegura que "la violència mai és justificable" i espera "que se'ls caigui el pel als agressors", Lora (PxC) resta importància als fets: "Orgullosa de la manifestació. Aclarir que no hi va haver cap agressió en aquesta. Sí a la ciutat, la qual condemno. Prou manipulació", ha piulat.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive