Manifestació davant l'Ajuntament a favor de la unitat d'Espanya. Foto: S. Ruiz
Manifestació davant l'Ajuntament a favor de la unitat d'Espanya. Foto: S. Ruiz

El vot unionista augmenta la seva distància respecte a l'independentista a Mataró

La clara victòria de C's compensa la davallada del PP per imposar-se al bloc de PDEcat, ERC i CUP, que tot i variacions internes es queda igual que al 2015

La victòria incontestable de Ciutadans a Mataró s'endú tots els titulars, però en el fons les eleccions al Parlament d'aquest 21-D deixen a Mataró un panorama molt similar al que es va constatar amb els anteriors comicis catalans, ara fa dos anys. El bloc independentista pateix variacions internes, però en conjunt assumeix pràcticament el mateix percentatge de vots. I de nou torna a situar-se per sota del bloc format pels partits unionistes, que augmenta en quatre punts respecte a fa dos anys i eixampla distàncies respecte als independentistes, però sense assolir una majoria absoluta clara.

La llista de Junts pel Sí, que integrava CiU i ERC, va ser la clara guanyadora a Mataró el 2015 amb el 35.15% dels vots. La CUP va aconseguir el 6,75%, sumant un 41,9% per al bloc independentista. Aquest 2017 CiU, ara PDEcat, i ERC, s'han presentat en llistes separades. Els republicans han obtingut el 19,9% i els exconvergents, sota el nom de Junts per Catalunya, el 18,53%, sent segona i tercera força respectivament per darrere de Ciutadans. La CUP ha patit una important davallada, a l'igual que al conjunt de Catalunya, i s'ha quedat tan sols amb el 3,75% dels vots. La suma dels percentatges dels tres partits dóna 42,18, tant sols tres dècimes per sobre dels resultats conjunts obtinguts en els anteriors comicis. 

Pel referèndum un total de 28.266 mataronins van votar 'Sí': aquest 21-D els tres partits independentistes han sumat 30.114 vots

ERC, Junts per Catalunya i la CUP han sumat en total 30.114 vots. En el referèndum de l'1-O, un total de 28.266 mataronins van votar a favor de la independència, el 90% del total de votants d'aquella cita. 

unionisme

L'independentisme es queda com estava, mentre que l'unionisme viu una crescuda més important a la ciutat. Evidentment Ciutadans és qui ha augmentat més, del 21,39% del 2015 al 30,46% obtingut dijous passat. El PSC cau fins al quart lloc, però de fet ha obtingut més vots que fa dos anys (10.543 respecte als 10.010). Tot i així, a causa de l'augment de participació, el percentatge obtingut cau lleugerament, fins al 14,77%. Molt més pronunciada és la caiguda del PP, que s'ha quedat tant sols amb el 4.21% dels vots (gairebé cinc punts menys que fa dos anys). En total els tres partits sumen el 49,44% dels vots, fregant gairebé per tant la majoria absoluta, i guanyant quatre punts respecte al 45,45% del 2015.

Entre els dos blocs hi ha el partit "frontissa", En Comú-Podem, que obté pitjors resultats que ara fa dos anys. Llavors, sota el nom de Catalunya Sí que es Pot, va fer-se amb el 8,86% dels vots, i enguany s'ha quedat en el 6,78%. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive