-
-

El vot d'ICV decanta que l'Ajuntament de Mataró no doni suport a un referèndum

Els ecosocialistes asseguren que defensen el dret a decidir però que no volen "un altre 9-N que no vagi enlloc"

L'Ajuntament de Mataró no donarà suport a la realització d'un referèndum sobre el futur polític de Catalunya. Així es desprèn de la votació d'una Declaració Institucional en aquest sentit a la Junta de Porvaveus. Aquesta va acabar amb empat a 13 vots i va decantar-la el vot de qualitat de l'Alcalde, David Bote, que no hi va donar suport. Entre els vots negatius destaca el d'ICV-EUiA, que es va afegir al bloc de PSC, C's i PP. En l'esfera dels "comuns", VOLEM sí que hi ha donat suport, al costat de CiU, ERC i CUP. Els partits sobiranistes ja han tirat en cara aquesta decisió als ecosocialistes, que es defensen argumentant que sempre han donat suport a un referèndum pactat, però no a un d'unilateral com preveu la citada Declaració Institucional.

La declaració institucional preveia donar suport a un referèndum unilateral si no era possible fer-ne un de pactat amb l'Estat

La declaració Institucional preveu dos acords. El primer, donar suport a les conclusions del Pacte Nacional pel Referèndum, per impulsar una campanya de suport al referèndum pactat amb l’Estat. El segon punt se situa en un escenari on l'Estat persisteixi en la negativa a permetre el Referèndum; en aquest cas preveu "donar ple suport al Govern de Catalunya per defensar el dret de vot dels catalans i endegar l’organització d’un referèndum a través del qual culmini el propòsit de retornar a Catalunya el poder polític d’un estat sobirà". És a dir, promoure un referèndum no pactat, sinó unilateral.

Un text "trampa"

Davant del vot contrari d'ICV-EUiA, ERC ha afirmat en un comunicat que "ens sorprèn i ens causa incomprensió el sentit del vot negatiu d'algunes forces polítiques que han donat suport i han fet bandera, a nivell nacional i local, d'un Referèndum d'autodeterminació pactat amb l'Estat espanyol". Iniciativa, però, no ho veu així. El seu portaveu, Esteve Martínez, assegura que el text de la Declaració Institucional era "una trampa" ja que apunta a la celebració d'un referèndum unilateral si no s'arriba a un acord amb l'Estat. "Nosaltres estem a favor d'un referèndum pactat, hem estat els primers a defensar-lo sempre, però no donem suport a un d'unilateral", constata Martínez.

"Ningú en aquest país ha defensat més el dret a decidir que nosaltres, però no volem un altre 9-N que no vagi enlloc"

"Ningú en aquest país ha defensat més el dret a decidir que nosaltres, però no volem un altre 9-N que no vagi enlloc", assegura Martínez. El regidor constata que de moment "no s'han plantejat" què faran si s'arriba a l'escenari en què el primer pas previst al Pacte Nacional pel Referèndum, una consulta pactada amb l'estat, no és possible perquè el govern espanyol no s'hi mostra favorable. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive