Montserrat Tura i Jaume López. Foto: Joan Brucés
Montserrat Tura i Jaume López. Foto: Joan Brucés

"Catalunya té una mida ideal com a país per tenir una democràcia de qualitat"

L'exconsellera Montserrat Tura i el politòleg Jaume López reflexionen sobre el futur polític català en un acte de l'ANC i Òmnium

"Nou Estat. Noves polítiques" és el títol del cicle de conferències que promouen conjuntament l'ANC i Òmnium a Mataró. La segona cita va tenir lloc dijous passat, dia 9, a la sala d'actes de la Fundació Iluro, protagonitzada per l'exconsellera Montserrat Tura i el doctor en Ciència Política Jaume López. Una trobada on els dos ponents tenien el repte de respondre a preguntes complexes. Per què els ciutadans ens sentim allunyats dels nostres representants? Què ha fallat al món perquè la qualitat de les democràcies s’hagi deteriorat tant? Per què els reguladors previstos no han funcionat bé? Com es pot garantir una separació de poders efectiva? Podem evitar la deriva vers l’autoritarisme?

"Els estats petits poden garantir molt millor els equilibris i controls que exigeixen els sistemes democràtics" (Jaume López)

Pensant en un possible escenari d'una Catalunya independent, Jaume López, expert en els vincles de la democràcia amb la ciutadania i la sobirania, va defensar les bones condicions que presenta el territori. "Tenim una mida ideal com a país perquè les coses funcionin bé des del punt de vista democràtic", va resoldre. Segons ell, els països que ronden entre 8 i 10 milins d'habitants, com ara diversos del centre i del nord d'Europa, poden garantir molt millor que estats més grans els "equilibris i controls" que exigeixen els sistemes democràtics.

9 Febrer 2017 002

López va establir un panorama curull de possibilitats en el cas d'assolir la independència. Per exemple, la possibilitat d'abordar la creació d'una nova constitució "amb mecanismes del segle XXI que s'obren a la participació de la gent, i no només la d'uns senyors tancats a una sala". També va apuntar la necessitat d'establir un sistema democràtic molt més òptim, en comparació amb l'actual de l'Estat espanyol que va definir com a "millorable". Així mateix, va destacar la necessitat d'establir una nova llei electoral basada en un sistema proporcional mixt com el d'Escòcia o Alemanya, i va defensar la necessitat d'establir mecanismes de democràcia directa com ara els referèndums.

"Judici del 9N a banda, els poders polítics han d'estar sotmesos a l'administració de justícia" (Montserrat Tura)

Tura, per la seva banda, va apuntar diversos motius pels quals la ciutadania se sent allunyada dels seus representants polítics. Va carregar molt durament contra els corruptes, pels qui va demanar "condemnes exemplars". "Si no confiem que la gent que es dedica a la política ho fa amb honestedat, estem perduts", va reblar. Com a exconsellera de Justícia de la Generalitat, va lamentar la manca de separació de poders que es viu a l'Estat, i va defensar que tant els fiscals generals com el president del Consell General del Poder Judicial siguin escollits per sufragi universal. Tot i carregar contra el judici pel 9N, va defensar que els poders polítics "han d'estar sotmesos a l'administració de justícia".

La necessitat de fer "poques lleis i ben fetes", d'establir un model electoral nou, d'arribar a consensos en els pilars que conformen la societat, també de reduir els nivells d'administració, van ser altres qüestions que Tura va apuntar com a necessàries per millorar l'àmbit polític del país. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive