Bote a Cerdanyola. Foto: Daniel Ferrer
Bote a Cerdanyola. Foto: Daniel Ferrer

Bote comença a preparar el camí cap a la reelecció del 2019

La moció de censura contra ell el pot reforçar com un alcalde contrari al sobiranisme en una ciutat que dista de ser electoralment independentista

La maquinària electoral del PSC va demostrar un ull clínic amb la inesperada victòria de David Bote a Mataró l'any 2015. Una sorpresa per a gairebé tothom, excepte per alguns dels homes forts de la seva campanya, que pocs dies abans de les eleccions pronosticaven que guanyarien amb les xifres exactes que ho van acabar fent. Avui, a un any i mig dels propers comicis municipals, Bote i el seu equip ja preparen el terreny per a la reelecció. I si bé es troben en una conjuntura actual molt complexa -s'ha quedat sense soci de govern i li plantegen una moció de censura- saben que  ben conduïda els pot ser favorables als seus interessos electorals.

Cerdanyola, inici de la campanya

bote

La "campanya va arrencar divendres dia 6 amb el bany de masses -mig miler de persones, no només parròquia socialista- que es va regalar l'alcalde divendres a Cerdanyola, l'endemà mateix que CiU anunciés que trencava el pacte de govern i que intentaria treure'l de l'alcaldia amb el suport dels partits sobiranistes. L'endemà Bote es va deixar caure per la concentració de "Parlem-Hablemos" davant l'Ajuntament, que reclama diàleg entre Catalunya i Espanya per resoldre l'actual conflicte. Els assistents en veure'l el va aplaudir, estampa del tot diferent a la de les concentracions sobiranistes on els crits de "Bote dimissió" s'han convertit en costum. L'alcalde s'ha situat com un bastió contrari a l'agenda sobiranista per haver expressat amb rotunditat que no permetria que l'Ajuntament col·laborés en un Referèndum que considerava "il·legal".

Mig miler de persones van donar suport a l'alcalde; no hi havia només parròquia socialista

Des del primer moment que va dir-ho -al gener- el pacte del seu partit amb CiU estava tocat de mort. L'estocada final: ser un dels primers alcaldes catalans en deixar clar que si el Tribunal Constitucional suspenia la Llei del Referèndum aprovada pel Parlament, el seu Ajuntament ho acataria. Tots els focus mediàtics es van posar en ell com a edil contrari a l'1-O, amb un tour mediàtic que el va portar del programa d'Ana Rosa Quintana a Tele 5 al de Carlos Herrera a la Cadena Cope. El sobiranisme mataroní, entre ells els seus socis de CiU, no li han perdonat que "convertís Mataró en la bandera de les ciutats en contra del referèndum", tal i com va dir el convergent Quim Fernàndez.

Un bastió contra l'agenda sobiranista

bastió agenda Bote tele 5

No hi ha una altra raó darrere el trencament del pacte de govern i la moció de censura que l'actitud de Bote davant de la cita del passat 1 d'octubre. És el sobiranisme mataroní, molt variat i complex ideològicament, qui vol tombar un alcalde perquè no va voler cedir espais municipals perquè es votés i perquè, al seu parer, no va condemnar amb prou duresa la violència policial contra els votants. En resposta a aquests moviments, Bote dóna un missatge simple i clar: mentre altres han prioritzat qüestions de país per intentar derrocar el govern, ell es manté centrat en Mataró, encara que sigui en condicions més precàries "Mataró és el que realment importa. Jo tenia un compromís amb CiU, però és més gran el compromís que tinc amb la ciutat" deia divendres passat a la plaça Illa Cristina. Un acte en el qual va dir que "mantindria l'estabilitat de l'Ajuntament" amb el seu equip, format per cinc regidors socialistes més, en el govern més reduït de la història de la ciutat. "No serà fàcil, però ens hi deixarem la pell", va assegurar.

Bote dirà que prioritza Mataró enfront d'aquells que només defensen qüestions de país

L'estratègia durant el proper any i mig és sobreviure amb sis regidors, malgrat que el marge d'acció serà molt limitat i les possibilitats d'un bloqueig a l'acció de govern per part de l'oposició són elevades. Tot i així els socialistes descarten per ara buscar pactes estables amb cap altra formació com PP o C's, però sí acords puntuals com els que els van permetre aprovar el pressupost d'enguany.

Mataró no és majoritàriament independentista

mani independència

Els socialistes saben que la moció de censura té pocs visos de ser exitosa. Què uneix CiU, ERC, Volem, CUP i ICV-EUiA, més enllà de votar a favor d'una moció perquè l'Ajuntament donés suport al Referèndum (els ecosocialistes es van abstenir)? Hi ha un sol element compartit per tots ells en les respectives visions de ciutat? Com es convenç de la necessitat d'un pacte com aquest als mataronins que no abracen del tot la causa sobiranista? I aquí arriba al quid de la qüestió: Mataró, fins ara, és una ciutat que electoralment dista de ser independentista. Les xiulades que ha rebut Bote han estat molt sorolloses, però la majoria a Mataró és molt més silenciosa. La participació en el Referèndum del passat 1-O a Mataró no va arribar al 37%. A les eleccions autonòmiques de 2015, l'independentisme (Junts pel Sí i la CUP) van rebre el 41% dels vots totals. A les darreres eleccions generals, el vencedor va ser En Comú Podem, amb el PSC en segon lloc i ERC i CiU sumant tant sols el 28% dels vots.  Pel que fa a les municipals de 2015, el PSC va ser el partit més votat (els pitjors resultats de la seva història, això sí) amb un alcaldable que molt poca gent coneixia.

Els resultats de les darreres cites electorals deixen el sobiranisme lluny de ser predominant

Si bé el Ple municipal que en va sorgir es decanta lleugerament cap a postulats favorables a que se celebrés el Referèndum, també és el més fragmentat de Catalunya, amb nou grups i una regidora no adscrita, i amb una oposició poc potent i estructurada. En el bàndol unionista, Ciutadans va assolir tres regidors, però fins avui no ha sabut capitalitzar-ho. El PP intenta treure més el cap però amb tan sols dos regidors ho té complicadíssim. PxC és ara molt més residual que en el mandat anterior.  Bote, defensant-se del que el seu partit vendrà com un atac injustificat del sobiranisme per fer-lo fora, pot capitalitzar un ampli ventall del vot unionista, que el pot veure com el bastió de la seva causa. I això, a Mataró, pot ser més que suficient per tornar a guanyar unes eleccions.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive