Usuaris i vianants reclamen normativa. Foto: R. G.
Usuaris i vianants reclamen normativa. Foto: R. G.

Usuaris i vianants reclamen una normativa clara per als patinets elèctrics

La majoria de persones que fan servir aquest vehicle desconeixen quines són les normes de circulació que el regulen

Sortim al carrer i cada vegada ens creuem amb més persones amb patinets elèctrics. Si abans aquesta era una situació poc habitual, ara no és gens estrany. Però, què motiva a aquestes persones a traslladar-se amb patinet elèctric? Per què han escollit aquesta opció? Com circulen per la ciutat amb el seu nou petit vehicle? I el que està generant molt debat: quina ha de ser la seva normativa de circulació? Són perillosos?

En David va amb el seu patinet elèctric per la riera de Mataró. Ens explica que no porta casc perquè no va a gaire velocitat i no creu que suposi “cap perill per als altres vianants. És gairebé com si anés caminant, només que he d’anar amb una mica de més compte”. Cinc minuts després passa un pare amb la seva filla. La nena porta casc, ell assegura que és conscient que porta un vehicle, “és com anar en bici. Has d’anar protegit i estar alerta per on vas i amb quins obstacles et trobaràs. Jo l’utilitzo per anar a la feina i després recullo a la meva filla a l’escola. Abans utilitzava la bicicleta però el patinet és més còmode”. Tot i així, no acaba d’estar segur de com cal circular amb el patinet, “normalment anem per la calçada però perquè al centre no hi ha molta circulació. Quan ens allunyem una mica si podem anem per la vorera a poca velocitat perquè crec que és perillós circular amb el patinet entre els cotxes”.

“Caldria una bona xarxa de carrils bici a la ciutat on també hi poguessin circular els patinets elèctrics”

 “Cada vegada hi ha més gent que té patinets elèctrics i és un problema que circulin per la vorera. Si se suposa que les bicicletes han d’anar per la calçada no s’hauria de permetre que aquests patinets circulen entre els vianants”, explica una dona després de veure passar un noi amb un patinet pel parc de Cerdanyola.

Però no només els vianants reclamen que aquest tema es reguli. Hi ha conductors de patinets elèctrics com la Marta que tenen clar que cal que les ciutats s’adaptin a les noves formes de transport. “Jo utilitzo el patinet per anar des de La Llàntia fins al Tecnocampus, on estic estudiant. Em va molt bé perquè no he de fer servir cotxe ni moto però estaria bé que hi hagués un bon carril bici per poder circular-hi bé. Anar per la calçada és perillós i per la vorera tampoc és la solució perquè has d’anar esquivant gent i esquivant els bonys que hi ha”, diu. “Crec que els patinets elèctrics haurien d’estar en la línia de les bicis i crear una bona xarxa de carrils a la ciutat. Així també es pot fer que la gent no utilitzi tant els cotxes i opti per vehicles menys contaminants”, afegeix l’estudiant.

“Si podem anem per la vorera perquè és perillós circular amb el patinet entre els cotxes”

Molts usuaris del patinet elèctric reconeixen que no saben quina hauria de ser la normativa. “Ara mateix vaig amb el patinet intentant molestar el menys possible als vianants perquè jo mateix sóc el primer que em queixo si anant per la vorera he de deixar pas a un patinet o si aquest va a molta velocitat i és possible que m’atropelli”, reconeix un usuari que baixa amb el seu patinet per la zona del nou Parc central. “Visc a dalt de tot de la via Europa i aquest trajecte se’m fa més curt i menys pesat si el faig amb el patinet”, argumenta.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive