En patinet per Mataró. Foto: R. G.
En patinet per Mataró. Foto: R. G.

Revolució sobre dues rodes

La irrupció dels patinets elèctrics i vehicles similars obliguen a repensar la mobilitat de ciutats com Mataró

Patinets elèctrics, monocicles, hoverboards, segways, bicitaxis, bicicletes elèctriques, monopatins... Els temps on la mobilitat es dividia entre anar a peu, fer-ho en vehicle privat a motor o prendre el transport públic han quedat enterrats. La irrupció dels anomenats vehicles de mobilitat personal (VPM) és un fet a ulls de qualsevol veí de Mataró i de qualsevol altra ciutat del país. Un fenomen que anirà a més i que ha agafat per sorpresa els responsables de la gestió de la mobilitat, com ara la Direcció General de Trànsit o els ajuntaments de cada municipi. La necessitat de regular aquest tipus de vehicles i el seu ús, avui en un limbo absolut a nivell normatiu, és un repte que Mataró es veu obligat a afrontar.

La modificació de l’ordenança de circulació per adaptar-se a aquestes noves maneres de moure’s per la ciutat és un dels eixos claus del nou Pla per la Mobilitat que l’Ajuntament de Mataró vol aprovar. El pla consta de molts més punts (priorització del vianant, generació d’una xarxa de transport públic més eficaç, gestió de l’aparcament, etc) però el seu repte principal és adequar la ciutat a la manera com els mataronins es mouen, establint alhora uns límits i uns criteris. “Fins ara molts d’aquests vehicles tipus patinets elèctrics estan assimilats a la figura del vianant, amb una normativa molt genèrica” explica el regidor de Mobilitat, Juan Carlos Jerez. S’entenia que patinets i similars podien circular pels mateixos llocs que ho feien els vianants, a la seva mateixa velocitat. “És obvi que la realitat ha superat aquesta normativa”, resol Jerez.

Avui en dia hi ha VPM capaços de circular a 30km/h (o més, si se’ls ‘truca’ el motor), de mides i pesos que els assimilen molt més a una bicicleta o a un ciclomotor que a un patinet o monopatí tradicional. Davant la manca de regulació, és habitual veure’ls circular en qualsevol entorn: des de la calçada compartint espai amb cotxes i motos (però sense matrícula i amb el conductor sense casc) fins a la vorera, esquivant vianant a velocitats que, en cas d’atropellament, poden tenir conseqüències molt serioses. “Fins ara no hem tingut cap incident d’importància ni cap problema greu a la ciutat en aquest sentit”, apunta Jerez, que considera que Mataró es troba encara “lluny” de la “problemàtica” que viuen ciutats com Barcelona o Madrid en aquest àmbit. “Però ens hem d’avançar per reaccionar a temps”, afegeix.

despiece botiga patinets 9 transport

Les modificacions de l’ordenança de circulació encara no estan definides. “Hem completat la fase de detecció de qüestions que s’hauran de canviar”, relata Jerez, que en tot cas apunta que aquestes tindran una via molt clara. “La prioritat sempre ha de ser el vianant, la seva seguretat i comoditat”, afirma el regidor, que considera que les persones que van a peu pel lloc que els correspon “no poden trobar-se amb obstacles i problemes”. És a dir, que totes les modificacions aniran en la direcció de treure els vpm i les bicicletes de la vorera, perquè circulin per la calçada.

La qüestió, però, és que avui la ciutat encara no està preparada per això. Els VPM, malgrat que cada cop siguin més potents i pesats, no estan preparats per circular al mateix ritme que un cotxe o moto qualsevol per la majoria de carrers de la ciutat. El que es pretén, segons expliquen des de l’Ajuntament, és convertir gran part de la xara viària municipal en carrers de prioritat invertida –vianants per davant de vehicles, però sense prohibició per aquests últims- o bé “zones 30”, amb una velocitat màxim només un pel superior a la de bicicletes o VPM. I en aquells casos on això no sigui possible, com ara el circuit de rondes o altres vies principals on la velocitat permesa arribi als 50km/h, adequar-hi carrils bicis, segregats sempre que sigui possible, on bicicletes, patinets i similars hi tinguin cabuda de manera segura.

Una ciutat per a vianants

Sigui com sigui, la regulació dels VPM és tan sols un dels molts punts del nou Pla de Mobilitat, que com ja s’ha esmentat vol situar el vianant i el transport públic en el centre. “Volem que el 50% de la mobilitat a la ciutat la protagonitzin els vianants, bicis i VPM inclosos, el 35% en vehicles a motor i el 15% en transport públic”, resol Jerez. Per aconseguir-ho es vol habilitar la ciutat a les necessitats dels que van a peu: ampliació de voreres, peatonalitzacions de carrers, establiment de prioritats invertides i zones 30, escales mecàniques als barris alts de la ciutat... “La ciutat ha de ser més amable i sostenible perquè els veïns utilitzin prioritàriament els desplaçaments a peu o amb altres alternatives abans que el cotxe”, afirma el regidor de Mobilitat.


Classificació dels vehicles VPM segons la normativa actual

Tipus A – Patinet elèctric petits, monocicle elèctric, hoverboard...

Poden circular a un màxim de 20km/h i pesar menys de 25 kilos, transportant un màxim d’una persona. . No els cal timbre ni sistema de frenada. Poden circular per carrers de prioritat invertida i carrils bici.

Tipus B – Segways, patinets elèctrics grans

Poden arribar als 30km/h i pesar fins a 50kg, requereixen de timbre i de sistema de frenada, i poden transportar una sola persona. Poden circular pels mateixos llocs que els tipus A i també per zones 30. El casc és obligatori

Tipus C. Cicles de més de dues rodes

S’utilitzen per a us personal, per a transport de persones o de mercaderies. Poden arribar als 45km/h. Obligatori dur casc. Poden circular per la calçada i per determinades vies ciclistes.

Sense motor

Els patinets poden utilitzar-se per zones de vianants a velocitats adaptades al pas d’una persona, i també per carrils bici, però enlloc més. Els monopatins en canvi són tan sols per a la pràctica esportiva i no es poden utilitzar per la mobilitat personal enlloc.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive