La tortuga, a la platja. Foto: Cedida per El Xiringuitu
La tortuga, a la platja. Foto: Cedida per El Xiringuitu

La tortuga que ha fet la posta d'ous a Mataró és una espècie en perill d'extinció

Es tracta d'una tortuga babaua, que sol nidificar al Mediterrani Oriental però que cada cop és més comú que ho faci a les nostres costes

La tortuga marina que ha aparegut aquesta passada matinada a la platja de Sant Simó de Mataró és una tortuga babaua, una espècie protegida ja que està en perill d’extinció. Malgrat que a Mataró no es recorda un episodi similar, cada cop és més habitual que aquesta espècie de rèptil (Careta Careta, en el seu nom científic) nidifiqui a les costes de la Península Ibèrica. El canvi climàtic n’és un dels motius, segons expliquen des de la Fundació CRAM per la conservació i recuperació d’animals marins

La primera observació d’una posta d’ous d’una tortuga babaua a les costes catalanes data de 1970. Habitualment, però, aquesta espècie nidifica al Mediterrani Oriental. “Fa temps, que posessin ous a la península eren fets puntuals, però cada cop estem tenint més esdeveniments similars”, destaca Anna Casquet, biòloga del CRAM. La tortuga babaua sol nidificar, de maig a setembre, a la costa on va néixer, però aquest hàbit està canviant.

Foto: cedida per El Xiringuitu

Els motius encara no estan clars, però hi ha un parell d’hipòtesis. Per una banda el canvi climàtic, que està fent que amb les variacions de temperatura les tortugues busquin nous llocs que garanteixin les millors condicions per a la posta. Per l’altra, que els litorals cada cop tenen més presència humana de nit, quan les tortugues fan la nidificació, i per tant se n’acumulen més testimonis que en altres casos no s’havien detectat.

tortuga

Tècnics de la Generalitat protegint la zona. Foto: Ajuntament de Mataró

Un cop han estat deixats a la sorra, les cries triguen entre 45 i 70 dies en sortir dels ous (la de la platja de Sant Simó a Mataró n'ha posat més d'un centenar, just davant del bar de platja El Xiringuitu). El perill que corren és que durant aquest període, o durant el moment que deixen el niu i marxen cap al mar, puguin ser interromputs pels usuaris de la platja, el nombre dels quals cada cop és més gran, també per la presència de turistes que creix any rere any a la ciutat. Per aquest motiu es posen tanques al voltant de la zona de nodificació i el protocol que s’aplica, segons expliquen des del CRAM, és retirar una part dels ous per portar-los a una incubadora artificial de cara a garantir la viabilitat d’una part de la posta. L’altra es deixa fer a la mateixa platja, sota mesures de protecció. S’espera que això sigui el que es farà a Mataró.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive