Un instant de l'Escapada a Negra Nit. Fotos: R. Gallofré
Un instant de l'Escapada a Negra Nit. Fotos: R. Gallofré

La Nit Boja: un aparador de tot el que són Les Santes

Mataró torna a desfermar-se en la seva gran nit, culminada per 18.000 persones a La Ruixada. Un centenar d'assistents van ser atesos i set d'ells evacuats a l'Hospital

Tradició i ritual, i evolució radical a marxes forçades. Rauxa amb punts temeraris, i un seny gairebé miraculós que evita que acabi en desgràcia. La Festa Major de tota la vida, i alhora una festa que fa 10 anys ningú no reconeixeria. La Nit Boja és un aparador de tot el que són Les Santes. Una nit que abraça i encapsula tota la dimensió de la Festa mataronina, des dels seus trets identitaris més arrelats fins a la seva evolució permanent, i que per tant n’obre en canal totes les contradiccions. Que deixa baldat i amb moltes preguntes a l’aire. Una nit immensa, i també complicada: més de 100 persones ateses pels equips sanitaris, set de les quals van haver de ser evacuades a l'Hospital. 

Una nit que, un any més, va presentar el menú de sempre, però que mai té el mateix sabor. Com pertoca la nit del 25, a les 23.30h la família Robafaves va sortir puntualment de l’Ajuntament, acompanyada de la Banda i desfermant l’eufòria dels milers de persones congregades a La Riera. Era dilluns a la nit, aquest cop la Nit Boja no queia en cap de setmana, però això no va impedir que tornés a ser massiva. “Aire, aire!” s’exclamaven uns joves quan l’esbojarrada cercavila nocturna finalitzava i a la cantonada de la Riera amb el carrer Barcelona, de cop i volta, s’obria alguna clariana. Pel seu davant, un grup d’adolescents, totes vestides amb la mateixa samarreta que resava “El beber me llama”, corrien a empentes entre la multitud sense semblar gaire disposades a fer cas a les campanyes de civisme i consum responsable d’alcohol amb les quals l’Ajuntament ha bombardejat la ciutat durant aquests dies. El Desvetllament va acabar amb un total de 14 atesos, cap dels quals va haver de ser evacuat a l’hospital.

En arribar els Gegants a la plaça de Santa Anna, arrencava el concert de Riu. Una hora i mitja per escoltar en directe l’enèrgica música folk d’aquesta banda o bé espargir-se pels carrers del centre, on tots els bars i restaurants van treure com sempre les barres al carrer a preus rebentats –és el que té la competència i l’alternativa del ‘botellón- ja fos de llaunes de cervesa, mojitos o salvadores porcions de pizza. Entre aquests establiments hi havia l’Atzucac, que ha reobert portes només pels dies de Santes. Alternatives per fer temps fins a l’inici de l’Escapada a negra nit, que un any més va mostrar la seva condició d’un dels correfocs més intensos de Catalunya. La sortida de la Momerota des de la Casa Gran va marcar l’inici d’una Escapada d’intensitat enorme, amb les Diablesses al capdavant acompanyades de nombroses colles i figures convidades. 

No va ser cap novetat d’enguany, però sí una tendència que es va veure molt acusada: va ser el correfoc dels selfies. Gairebé tothom, en algun moment o altre, encara que estigués sota un foc inclement, va treure el mòbil per fotografiar-se abraçat a una Diablessa o amb la Momerota de companya. Facebook, Twitter i Instagram van treure fum amb fotografies i vídeos de l’Escapada a Negra Nit. Quan va acabar la cercavila a la plaça de l’Ajuntament i s’hi va encendre l’espectacular traca final, gairebé tots els presents la van mirar a través de la pantalla del mòbil, mentre l’enregistraven. Avui el correfoc de la Nit Boja no només n’hi ha prou amb viure’l, sinó que els smartphones i les xarxes socials obliguen a explicar a tothom, en directe, com s’està vivint.

Durant l’Escapada a Negra Nit es van haver d’atendre 40 persones, xifra inferior a la de l’any passat. Quatre d’elles van ser evacuades a centres sanitaris, segons informa l’Ajuntament. Són dades força positives tenint en compte la manera com hi prenen part un bon grapat d’assistents, amb la mateixa roba que portaran a la Ruixada –pantalons curts i tors despullat- i sense cap barret que els protegeixi, en un contrast total amb aquells que s’equipen fins a l’últim detall –ulleres de protecció, gorra i caputxa, mocador, guants, botes- per no prendre mal.

Durant l’Escapada a Negra Nit es van haver d’atendre 40 persones, xifra inferior a la de l’any passat

El Desvetllament i l’Escapada a Negra Nit presenten algunes tensions inevitables fruit de la massificació de la Nit Boja que es viu des de ja fa força anys, però malgrat això els dos actes s’han aconseguit salvar sense perdre els seus trets identitaris. Però quan sona l’últim petard a la plaça de l’Ajuntament, la nit es divideix en dos. N’hi ha molts que pleguen veles, perquè la Ruixada ja no va amb ells. Aquell acte que era el colofó perfecte a tota la jornada, avui ja no els interpel·la. La Ruixada s’ha convertit en una rave enorme a l’aire lliure per a un públic molt jove, una part important del qual de fet ja no participa dels actes previs de la Nit Boja. Molts d’ells vénen directament de la festa alternativa de la platja del Callao, el ‘Tour 40 Principales’, un invent per “desviar” part del públic del centre per no col·lapsar el Desvetllament i l’Escapada i que, combinat amb la Ruixada, ha acabat atraient milers de joves tant de Mataró com dels seus entorns.

La festa 'Tour 40 Principales' va acabar amb una cinquantena de persones ateses pels equips santitaris, la meitat de les ateses durant tota la nit. Els que no van requerir de cures ni atencions van pujar en riuada des de la platja fins al Nou Parc Central, on els esperaven les mànegues a tota pressió i una successió de hits que feia evident el canvi generacional de l’acte. Reacció eufòrica a les cançons de Shakira i Carlos Vives, Bongo Botrako, Catarres, Enrique Iglesias o els darrers èxits de reggaeton; i molta més fredor quan sonaven temes clàssics de la Ruixada “de tota la vida” com ‘La presó del rei de França’ d’Elèctrica Dharma o ‘A quién le importa’ d’Alaska i Dinarama. Al cap i a la fi, són temes composats molts anys abans que nasquessin la majoria dels assistents que omplen avui l’acte. Això sí, el Bequetero, que va sonar dos cops, va posar tothom en dansa, sense excepció. La Nit Boja, i el conjunt de Les Santes, es viuen avui de maneres molt diferents, amb una pluralitat difícil d’imaginar no fa tants anys, però encara mantenen elements comuns en els que tothom s’hi sent identificat. 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive