Fotografies antigues a l'Arxiu de Can palauet. Foto: R.Gallofré
Fotografies antigues a l'Arxiu de Can palauet. Foto: R.Gallofré

La memòria oral dels avis arriba on no ho fan ni llibres ni documents

L'Arxiu de Mataró reuneix gent gran en projeccions fotogràfiques perquè l'ajudin a completar la informació que els manca en aquestes imatges històriques

Un cop al mes, un grup d’avis i àvies de Mataró es reuneixen a l’Arxiu de la ciutat, a l’edifici de Can Palauet. Els han cridat els arxivers perquè els donin un cop de mà amb tota aquelles dades que no troben a llibres i documents. En sessions de dues hores, els projecten fotografies del fons documental dels anys 40 i 50 i els demanen què els evoca cada imatge. La memòria oral que la gent gran els pot aportar com a testimonis directes dels fets és una informació molt preuada, que els arxivers acaben incorporant als seus documents.

“Moltes fotografies que tenim no s’expliquen per si mateixes, molt poques ens van arribar amb informació anotada", explica el director de l'Arxiu Comarcal

“Moltes fotografies que tenim no s’expliquen per si mateixes, molt poques ens van arribar amb informació anotada sobre l’any, el lloc o els protagonistes que hi surten” explica Alexis Serrano, el director de l’Arxiu Comarcal del Maresme, que juntament amb l’Arxiu Municipal i amb el Servei d’Igualtat i Ciutadania impulsen aquest projecte. Porta per títol ‘Recordem històries de...’ i neix amb l’objectiu no tan sols de nodrir l’Arxiu de més informació, sinó de conservar la memòria col·lectiva. Alhora, també es vol que sigui beneficiós per als participants, ja que potencia la teràpia de l’exercici de la memòria com a via d’estimulació cognitiva entre la gent gran.

13340

Els arxivers trien les imatges de cada sessió, en base a aquelles instantànies de les quals tenen una descripció més pobra i incompleta. "A vegades no identifiques els regidors que acompanyen a l'alcalde en una foto dels anys 50, però algú d'ells sap dir-te qui és", explica Serrano. En altres ocasions, algun dels participants sap identificar que aquella botiga amb el rètol il·legible era, per exemple, un establiment de llegums i en recorda els seus propietaris. O reconeixen el lloc des d'on està presa la imatge, o fins i tot la poden datar. "La seva tasca té molt de valor perquè ens permet enriquir les descripcions de moltes fotografies", apunta el director de l'Arxiu. A més, els promotors de la iniciativa confien que també sigui positiva per als participants. "Els forcem una mica a treballar la memòria, i les sessions poden ser un bon divertiment", destaca Serrano.

Properes sessions

Les sessions, que van començar el passat 3 d’abril a la sala d’actes de Can Palauet, es realitzen el primer dilluns laborable de cada mes de 10 a 12 h del matí. Les properes sessions són el 8 de maig, el 12 de juny i el 3 de juliol.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive