Un dels grans actes de foc de les Santes.
Un dels grans actes de foc de les Santes.

El Ball de Diables, entre la tradició i la reivindicació

El Ball de Diables, entre la tradició i la reivindicació El Ball de Diables és una entitat que es va fundar l’any 2004 i que en l'actualitat aglutina tres comparses: el ball de diables adult, el de diablons infantil i la figura del basilisc, la bèstia del foc. Una iniciativa que va néixer amb la voluntat de permetre també als homes tenir una colla de diables, i ser un contrapunt de les diablesses de la ciutat.

Van participar durant quatre anys a l’Escapada Negra Nit, d’on se’ls va treure l’any 2009. Va ser llavors quan van reformular el que volien aportar a la ciutat com a ball tradicional. I ara, deu anys després, reivindiquen que la festa major és una festa de tots i, per tant, la necessitat de ser dins del seguici com a entitat mataronina que són. “El Ball de Diables de Mataró representa la lluita entre el bé i el mal, l’escena de l’infern i la lluita de l’arcàngel Sant miquel contra els diables, com s’ha fet a festes tradicionals catalanes històricament”, explica el seu president, Jordi Cantallops.

Una cercavila que no es basa només en la crema de petards i la presència del foc, sinó que té una posada en escena totalment teatralitzada, amb una evolució que es va veient al pas de la desfilada a ritme de tabals. “Som una comparsa que té els seus personatges, com Llucifer i la Diablessa, que en un moment porten a terme el ball parlat amb aquesta lluita esmentada”, relata. Amb aquest nou model, l’associació entenia que havia d’estar a les Santes, i al 2012 amb la Comissió que gestionava nous actes per a la Festa Major, van proposar l’Encesa: un acte que servia de presentació i que havia de, en els següents anys i segons acceptació del públic, estudiar que el Ball de Diables pogués participar en altres actes com el Seguici. “La realitat és que no se n’ha parlat més, l’Encesa va quedar allà com a acte destacat però seguim amb l’anomalia que una colla mataronina no pugui participar dels actes de foc de la seva pròpia ciutat”, lamenta Cantallops.

Tret de sortida a l’Encesa L’Encesa està prevista per aquest diumenge 22 de juliol amb una primera plantada de figures, la representació del ball parlat, una cercavila on sempre hi ha colles convidades i enguany vénen la Faràndula Gironina, acte seguit es fan els balls de lluïment, la cercavila de tornada i l’encesa final on les comparses fan els seus balls de comiat per ordre d’arribada i el Ball de Diables, tanca amb l’encesa que clou l’acte. Un acte consolidat, però que succeeix dies abans dels grans actes de foc on l’associació no hi té lloc.

Des de l’entitat reivindiquen el paper que haurien de tenir sense, en cap cas, voler substituir o treure protagonisme a les figures i colles institucionals. “Cal protegir el ritual de la festa que gira al voltant de la família Robafaves, però també adaptar-se als nous temps; fa 30 anys no hi havia drac i avui és clau en el Seguici i ningú s’estranya... Per què com a entitat no podem participar cada any dels actes de foc? La festa és de tots els mataronins, no una festa que només uns ofereixen a la ciutat”, relata Cantallops. Actualment el Ball de Diables compta amb 40 adults i més de 20 infantils, i és una entitat oberta a tothom ja que “sempre hi ha lloc per cremar o donar un cop mà”. Enguany tornaran a sortir no només a tirar petards, sinó portar un seguici, relatar un ball parlat i reivindicar que al Seguici les Santes també pot haver-hi un lloc per a ells.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive