El Tribunal Superior de Justicia de Catalunya ha ordenat als Mossos que precintin els col·legis electorals abans de dissabte, per evitar que s'hi pugui votar al Referèndum de l'1 d'octubre. Però ja s'està organitzant la manera de frenar-ho i garantir-ne l'obertura, i Mataró no n'és una excepció. Instituts com el Damià Campeny i el Thos i Codina, designats per la Generalitat com a punts de votació aquest 1-O, acullen activitats lúdiques durant tot el cap de setmana, mantenint les portes obertes ininterrompudament per avançar-se als esdeveniments i evitar que siguin precintats per la policia. Cap de les activitats fa menció al Referèndum en les seves convocatòries. 

Els centres volen mantenir les portes obertes ininterrompudament per avançar-se als esdeveniments i evitar que siguin precintats per la policia

En el cas del Damià Campeny, l'AMPA de l'institut ha organitzat des d'aquest divendres dia 29 a les 7 de la tarda i fins diumenge 1 d'octubre a les 10 del matí una "Marató d'escacs i d'altres jocs de taula". Des de l'AMPA, amb una junta directiva de recent creació i que acull principalment mares i pares d'alumnes de 1r i 2n d'ESO, no s'especifica el motiu pel qual s'organitza aquest cap de setmana, però és evident que, com a molts altres centres del país, es fa per avançar-se a l'ordre del TSJC i que no es pugui precintar el centre si a l'interior hi ha activitat i aquesta és molt participada. "Els pares hi serem fent torns ", explica Valerie Bigard, de l'AMPA, que deixa clar que la iniciativa "no és ni de totes les famílies ni de l'institut en si".

El Damià Campeny organitza una marató d'escacs i altres jocs de taula i el Thos i Codina, un cap de setmana esportiu

Pel que fa a l'institut Thos i Codina, de divendres a diumenge se celebrarà un "cap de setmana esportiu i trobada gegantera", que inclou música, diferents activitats i un sopar a l'aire lliure. En aquest cas està promoguda per l'Assemblea de mestres, sense implicació de l'AMPA. Un altre espai educatiu, però en aquest cas sense alumnes, que també exercirà de col·legi electoral és la seu de Serveis Territorials, al carrer Churruca. L'espai, que depèn de la Generalitat, ha convocat a la "comunitat educativa" a un seguit d'activitats participatives com ara jocs de taula, contacontes infantils, un mural i un taller de música. Com en els anteriors casos, en cap moment es fa menció que la iniciativa tingui a veure amb el Referèndum de diumenge. 

Hora a hora

L'única escola de primària que farà de col·legi electoral a Mataró és una de concertada, l'Escola Pia, a la seva seu de la plaça de Santa Anna. En aquest cas de moment no s'ha organitzat cap activitat especial. "Estem anant hora a hora, a veure què passa", explica Àngels Doñate, responsable de comunicació de les Escoles Pies de Catalunya, que explica que no han donat instruccions concretes a cada escola.