Els pares i mares de l’escola Mar Nova de Premià de Mar han donat per acabat el conflicte amb el Departament d’Ensenyament després que aquest hagi dit que atura el tancament del centre, a l’espera de fer una diagnosi de les necessitats escolars del municipi. Aquest és el compromís que l’AMPA ha esgarrapat aquest dilluns al matí en una reunió amb el Secretari de Polítiques Educatives, Antoni Llobet, qui ha assegurat que complirà la resolució parlamentària on s’insta el Govern a no tancar l’escola. Al mateix temps, Llobet ha dit que es preveu que el centre torni a obrir un grup de P3 pel curs 2017-2018, pendent de quina sigui la resposta durant el període de preincripcions. El portaveu de les famílies, Jordi Estalrich, ha aplaudit el canvi de postura que ha adoptat Ensenyament i ha defensat la importància d’elaborar una diagnosi que reflecteixi les “diferents sensibilitats educatives” de Premià.

 Pares i mares van ocupar la setmana passada durant 30 hores els Serveis Territorials del Maresme-Vallès Oriental, a Mataró

La trobada celebrada aquest matí al Departament d’Ensenyament ha reunit els representants de l’AMPA i l’alcalde de Premià, Miquel Buch, amb el secretari de Polítiques Educatives d’Ensenyament, Antoni Llobet, després que una vintena de pares i mares ocupessin la setmana passada durant 30 hores els Serveis Territorials del Maresme-Vallès Oriental, a Mataró, per exigir que s’aturés el tancament de l’escola. A la sortida de la reunió d’aquest dilluns, Llobet ha defensat que Ensenyament s’ha compromès a seguir a Premià el mateix criteri acordat recentment amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMP) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) per tal de preservar “el màxim possible” els diferents projectes educatius de cada poble i ciutat de Catalunya. Així, Antoni Llobet ha senyalat que l’objectiu és prendre una decisió final en base a un anàlisi que englobi el futur dels municipis a mig i llarg termini.

foto 3176834

En aquest sentit, Ensenyament s’ha compromès amb l’Ajuntament i l’AMPA a mantenir oberta l’escola durant el curs 2017-2018, alhora que ha anunciat que elaborarà una diagnosi que permeti fer una fotografia de les diferents sensibilitats educatives de Premià i de quina és la corresponent demanda. Aquesta diagnosi començarà a partir de les dades de preinscripció, però no condicionarà la posada en marxa del proper curs. La previsió és que al desembre d’aquest 2017 ja estigui redactat el document on es reculli quina és la realitat del municipi pel que fa a les demandes educatives. Al mateix temps, quan s’obri el període de pre-inscripcions, s’oferiran places de P3 per a l’escola Mar Nova. Antoni Llobet ha recordat que aquest 2016-2017 el centre no té cap grup d’aquest curs perquè la demanda va ser molt baixa, però ha justificat l’oferiment de places de nou per coherència amb la voluntat de preservar el màxim possible tots els projectes educatius. “Seria contradictori si ara talléssim ales als grups de P3 mentre volem fer una diagnosi”, ha apuntat el secretari de Polítiques Educatives.

La comunitat educativa ha destacat que s’ha produït un “canvi radical” en la posició del Departament

Des de l’AMPA, el portaveu Jordi Estalrich ha valorat la reunió “molt positivament”, i ha destacat que s’ha produït un “canvi radical” en la posició del Departament. Estalrich ha aplaudit la sensibilització d’Ensenyament, i ha destacat que les dues parts estaven d’acord en que “l’objectiu és que els nens i nenes aprenguin allò que han d’aprendre, independentment del projecte educatiu”. El portaveu de les famílies ha subratllat la importància de la filosofia de treball que hi ha rere l’escola Mar Nova, que treballa sense llibres de text, assignatures ni exàmens, i ha augurat que la diagnosi que elaborarà ara el Departament sabrà reflectir que hi ha un centenar de famílies de Premià de Mar que es decanten per aquesta opció, encara que d’aquí un any s’arribés a decidir que cal tancar la seva escola. 

“Si la diagnosi és capaç d’entendre que hi ha tres sensibilitats (escola pública, concertada i alternativa) i el Departament les respecta, nosaltres ens sentirem representats, sigui quina sigui al decisió”, ha explicat Estalrich. Segons Ensenyament, si la diagnosi del municipi constata que cal tancar alguna línia o grup, serà una taula mixta formada pel Departament i l’Ajuntament qui abordarà com resoldre la situació