-
-

L'Ajuntament vol tancar l'escola rural Casa Nostra

Al·leguen que no compten amb la llicència d'activitat requerida.

L'Ajuntament de Mataró obligarà a tancar l'Escola Rural Casa Nostra, un espai que es troba en una masia catalogada anomenada Can Gual  i que va engegar un projecte educatiu i rural de cicle infantil, primària i secundària. Aquest curs arrencava com a escola infantil per alumnes de P3, P4 i P5.  "Es neguen a donar llicència a l'escola rural al·legant que l'ús educatiu no és compatible amb la masia", expliquen malgrat que també afegeixen que en el catàleg d'usos de la masia sí que es permet. Els propietaris del centre afegeixen que si no es resolen les discrepàncies administratives amb l'Ajuntament, la "granja escola es veu obligada a tancar la seva activitat i aturar l'obra social, així com les activitats extraescolars i el casal d'estiu que ja està ple". A banda del centre educatiu -que va arrencar al setembre sense tenir els permisos per actuar com a tal- també ofereixen serveis de lleure com extraescolars i casals d'estiu.

Segons el centre, entre extraescolars, casals, activitats i escola hi ha "més de 650 famílies afectades a qui l'Ajuntament haurà de donar resposta de per què posa inconvenients administratius a una escola rural i britànica". Critiquen que si no se soluciona aviat, les famílies hauran de buscar altres centres i casals a tres setmanes d'acabar el curs escolar. Actualment hi ha 23 nens matriculats i segons el centre es comptava amb 40 places disponibles per al curs vinent.

Un conflicte que ve de lluny

El govern local va obrir un expedient informatiu als promotors per haver fet edificacions sense el seu permís, quelcom totalment prohibit en un sòl agrícola. La propietària ja va dir que les millores constaven al PAE, i estava decidida a seguir amb les reformes. Davant això, l'Ajuntament va advertir que o s'aturava l'obra o "no es descartaria precintar i clausurar l'activitat". La regidora d'urbanisme, Núria Calpe, explica que les obres van continuar, tot i que els propietaris diuen que ho van aturar. La mateixa regidora destaca que hi ha dos expedients disciplinaris per construir de manera il·legal en sòl no urbanitzable (una cuina oberta, una casa de fusta i altres espais, relaten), i que a més van iniciar la setembre una activitat educativa per la que no tenien autorització (la de centre educatiu).

Actualment hi ha 20 nens matriculats i segons el centre es comptava amb 40 places disponibles per al curs vinent

Segons expliquen des de l'escola, a l'agost de 2016 la cap de serveis d'urbanisme de Mataró va comunicar que el projecte d'escola "era completament compatible amb la masia", i van iniciar els tràmits necessaris. Van aconseguir la inscripció com a centre estranger pel British Council i van presentar el curriculum adaptat al tipus d'escolarització espanyola (dos requisits validats i confirmats pel departament d'Ensenyament de la Generalitat), però faltava l'autorització de l'espai per poder començar l'activitat com a tercer requisit imprescindible. Aquesta autorització depèn de l'Ajuntament. Segons la regidora, en cap cas es va presentar el projecte per evaluar-lo i malgrat això, l'escola va començar a donar el servei educatiu sense els permisos necessaris. 

El punt de fricció

Per una banda, la directora del centre, Maria Bellmunt, explica que "vam seguir les seves indicacions" per adaptar-se als requisits legals, i que precisament les obres fetes eren per elaborar el projecte d'actuació específica (PAE) i aconseguir la llicència d'activitat. Per l'altra, l'Ajuntament esgrimeix que són precisament les obres les que van aturar qualsevol tramitació. Ara, l'escola ha iniciat una tramitació per canvi d'ús de la masia catalogada, un tràmit "senzill" asseguren que hauria de permetre "obtenir la llicència en uns dos mesos". La regidora Calpe, però, apunta que qualsevol activitat hauria de cenyir-se a l'espai original de la masia, i en cap cas comptar amb les obres que s'han fet de manera il·legal.

Des del Departament d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya expliquen que tant les obres de rehabilitació com el canvi d'usos d'una masia catalogada depenen només de l'Ajuntament de Mataró, i per tant són els que han d'autoritzar o no aquesta activitat. El que sí assenyalen és que per permetre edificar en sòl agrícola sí que caldria estudiar-ho tant des de l'Ajuntament com de la pròpia Generalitat.

La situació actual, per tant, és que hi ha l'ordre de clausura de les activitats a la Masia de Can Gual perquè s'hi estan fent activitats sense permís i s'ha edificat en sòl agrícola malgrat no tenir autorització ni per una cosa ni per l'altre. L'Escola, que al·lega que tots els passos que van seguir són els que van indicar des de l'Ajuntament, va presentar el 17 de maig el projecte d'actuació específica per intentar regularitzar la situació, tot i que l'Ajuntament ja alerta que els tràmits poden durar mesos. Fonts municipals relaten que el primer que s'hauria d'haver fet era tenir tots els papers i requisits, inclòs el PAE, autoritzats abans de fer la resta. 

Què és la Granja Escola?

Els seus responsables explicaven que hi ha una gran demanda a la societat d’escoles unitàries, petites, rurals, amb aprenentatges vivencials a través de l’experiència i l’actuació directa activa del nen en el seu aprenentatge. Casa Nostra combina les activitats més acadèmiques dins de l'aula amb activitats pràctiques a través dels animals, l'hort, els arbres fruiters i la cuina. A més, empra com a llengua vehicular l’anglès, de cara a garantir que aprenguin aquesta llengua per immersió, fins dominar-la a nivell nadiu.  Una de les tasques d'aquest espai és col·laborar amb amb l’Escola Educació Especial Arboç perquè els nens puguin realitzar teràpia assistida amb els animals i d’altres entitats com Càritas de Mataró, Centre Municipal Rocafonda, Casal el Pèsol de Sant Andreu de Llavaneres i Creu Roja de Mataró. Activitats que s'ofereixen gratuïtament i destinades a tot tipus de nens i nenes.

El centre està inscrit en el registre de centres extrangers a Espanya com a col·legi britànic sota el nom de International Rural School Casa Nostra, un projecte que el British Council va autoritzar en entendre que complia els requisits establerts per aquest tipus de centre. Compten amb una plantilla de deu professors.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive