Fotos: R. Gallofré
Fotos: R. Gallofré

Silvia Ruiz

Immersió lingüística per a infants de famílies nouvingudes

Una fundació impulsa cursos de català i castellà per a alumnes d'origen estranger de cara a facilitar la seva integració social a través de l'idioma

A Mataró actualment hi conviuen ciutadans provinents de 102 nacionalitats diferents que parlen més de 20 llengües. Un nombre important no dominen el català ni el castellà i, a l’hora de portar els fills a l’escola, aquests s’enfronten a la dificultat de seguir amb normalitat el ritme de les classes. Per tal de millorar l’escolarització d’aquests nens i nenes i la seva integració social a través de l’idioma, la Fundació Didàctica Catalunya organitza aquest estiua la ciutat un curs d’immersió lingüística per a infants de famílies nouvingudes.

ROM13109

“Vam veure que hi havia molts nens que el principal problema que tenien a les escoles era que no dominaven l’idioma, ni el castellà ni el català”. Així explica el gerent i impulsor de la Fundació, Jordi Roig, com la idea d’engegar aquest projecte va sorgir d’una necessitat real a Mataró. Segons Roig, “molts nens són nascuts aquí però els seus pares són de fora, cosa que fa que la seva llengua del dia a dia sigui la materna i que els costi més adaptar-se i aprendre els idiomes del país”. Les escoles, sobrepassades amb altres alumnes, la gran varietat d'assignatures i uns horaris lectius molt marcats, no poden dedicar tot el temps que necessiten aquests alumnes per millorar les seves competències en la llengua. “El desconeixement de les llengües oficials dificulta els aprenentatges escolars regulars”, explica Raquel Torres, directora del curs. “Volem ajudar els col·lectius d’infantsper millorar les seves capacitats idiomàtiques, participar més activament a les activitats de l’escola i aconseguir  una millor integració a la societat”, afegeix

Camí del Mig i Germanes Bartomeu

El projecte és un curs d’immersió lingüística en català i castellà totalment gratuït i destinat a nens i nenes d’Educació Primària. Durarà els mesos de juliol i agost i ja es fa totes les tardes de dilluns a dijous al centre Didàctica Mataró, en tres torns i classes d’una hora i mitja de durada. Hi ha 24 infants per torn i organitzats en 4 grups de 6, des de les 15h i fins a les 19h de la tarda.  La iniciativa compta amb la participació de les escoles mataronines Camí del Mig i Germanes Bertomeu, dos centres amb un alt percentatge de multiculturalitat i d’alumnes que no parlen l’idioma.

ROM13346

El curs, que tot just acaba de començar, el formen 72 alumnes de primària provinents d’aquestes dues escoles que necessiten millorar les seves competències lingüístiques. “Nosaltres vam contactar amb les escoles i aquestes directament van encarregar-se de comunicar a les famílies la nostra proposta”, explica el gerent de la Fundació. Després van fer una avaluació prèvia de tots els infants apuntats, per veure el seu nivell amb l’idioma. Fruit d’això, els alumnes del curs estan dividits en quatre nivells, depenent de la seva edat i de les seves capacitats amb el català i el castellà.

“Ens ha sobtat molt que nens que cursen 6è de primària no entenguin el castellà o el català, i ens preguntem: com han arribat fins a aquest curs?”.

Metodologia interactiva

Les classes d’aquest curs d’immersió lingüística estan dividides en dues parts. Una primera d'interactiva on se’ls ensenya l’idioma a través de materials preparats prèviament i una última mitja hora de jocs interactius. “L’objectiu és que es relaxin però que al mateix temps també vagin practicant l’idioma entre ells”, assegura Roig. De dilluns a dimecres fan la classe en català, i els dijous, en castellà. A nivell oral, la dificultat es troba sobretot en el domini del català.

ROM13155

L’equip de professionals del curs està format per un grup de 4 professores que són les encarregades d’impartir les classes, a més del grup de psicòlogues i psicopedagogues que preparen el material didàctic. "En general són molt manipulatius, pensats per proporcionar que ells parlin i que ho hagin d’exposar tot en veu alta a la resta de companys”, explica Mireia, una de les professores. El fet de treballar en grups petits és també un avantatge. “Com són grups de màxim 6, encara que tinguin vergonya, parlen més del que farien a l’escola amb 25 companys més i s’ajuden molt més entre ells”, recorda Mireia.

Si la valoració final del curs resulta ser un èxit, la intenció de la Fundació és implantar-ho com una activitat pròpia i contínua, tal com explica Roig: “Si té l’èxit que nosaltres esperem, volem plantejar el curs d’una manera estable durant tot l’any per ajudar a aquells nanos que ho necessitin”.

Amb ganes d'aprendre i divertir-se

“Venim amb ganes d’aprendre i de divertir-nos a la vegada”, explica un dels alumnes de l’escola Germanes Bartomeu. “Aquest curs he fet 4t de primària i notava que em costava entendre les classes en català, els materials, els professors... ara el setembre esperem anar molt millor”, comenta. El mateix comenta una noia de família xinesa que ve de l’escola Camí del Mig i que amb 12 anys està a punt de passar a l’institut: “Per a mi les classes són difícils a l’escola, si entengués bé l’idioma tot seria molt més fàcil”. De fet, un dels aspectes que més ha sorprès a l’equip de psicòlogues del centre és comprovar com nens de sisè de primària no entenen l’idioma. “Ens ha sobtat molt que nens d’una certa edat no entenguin el castellà o el català, i ens preguntem: com han arribat fins a aquest curs?”.

La multiculturalitat a Mataró

immigració

A Mataró actualment hi conviuen ciutadans provinents de 102 nacionalitats diferents que parlen més de 20 llengües. Més del 65% de les famílies nouvingudes arriben de països com el Marroc, la Xina, el Senegal i Gàmbia. La gran part d’aquests nouvinguts s’han concentrat en barris específics de la ciutat, perjudicant així la seva permeabilitat cultural i l’aprenentatge de l’idioma. Els barris de Cerdanyola, Rocafonda, Eixample i Palau-Escorxador actualment acullen el 80% d’aquests col·lectius. 

La Fundació Didàctica Catalunya

La Fundació Didàctica Catalunya és una entitat sense ànim de lucre engegat per un grup de professionals de l’ensenyament i la psicologia amb l’objectiu d’ajudar al desenvolupament d’infants i joves que presentin disfuncions de comportament o mancances lectives individuals. “La societat civil ens hem d’involucrar també en ajudar en el que es pugui i vaig pensar que l’Ensenyament era un dels sectors amb  més necessitats”, recorda l’impulsor de la Fundació, Jordi Roig.

 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive