infants de l'associació. Foto cedida per Hidaya
infants de l'associació. Foto cedida per Hidaya

Hidaya: mantenir les arrels sent uns "capgrossos" més

Creada l'any 2012 per dones magribines, ofereix activats educatives, culturals i d'oci a prop de 15 infants i adolescents de Cerdanyola

Hidaya és una associació que va néixer l'any 2012 impulsada per un grup de dones d'origen marroquí, la comunitat d'origen estranger més nombrosa al barri. Organitzen activitats educatives, culturals, socials i d'oci per a infants i adolescents de 3 a 15 anys, fins arribar a la destacable xifra d'uns 150 alumnes. Al seu petit local al carrer Montcada l'activitat és absoluta de dilluns a diumenge. "No parem" explica Hannane Majdoubi,una de les impulsores. L'ensenyament de l'àrab és una de les potes del projecte; moltes famílies hi envien els seus fills i filles, nascudes en la seva majoria a Catalunya, perquè no perdin la seva identitat cultural. Però a Hidaya tmabé organitzen sortides per gaudir de la natura i d'espais d'oci, i intenten implicar les famílies en tot el procés.

Sovint no treballen en condicions senzilles. El grup de sis dones que la conformen ho fan des de l'absolut voluntariat, ja que les matrícules i quotes que paguen les famílies, sovint d'extracte socioeconòmic baix, amb prou feines ajuden a pagar el lloguer i la llum del local. Tiren endavant gràcies a petites subvencions rebudes tant de l'Ajuntament com de l'obra social de La Caixa. Pocs recursos econòmics però una gran energia humana per a una tasca molt important.

"El nostre objectiu principal és formar en valors, ser part de la ciutat com uns veïns més"

"El nostre objectiu principal és formar en valors, ser part de la ciutat com uns veïns més, cuidar d'ella i fer-nos-en partícips", explica Majdoubi. Per això també són sempre presents a les activitats que es fan a Cerdanyola, com ara la Mostra d'Entitats o la Mostra Gastronòmica. I ara formen part de la taula de treball convocada per l'Ajuntament per treballar en el Pla d'Actuació Integral del Barri. "Intentem promoure la integració i la convivència, fer visible que estem aquí, que som ciutadans, que som capgrossos i que tenim els mateixos drets i deures que tothom", relata Majdoubi. A les aules de Hidaya s'hi celebren les festes tradicionals musulmanes, però també les d'arrel catalana, com Sant Jordi, la Diada Nacional o l'arribada dels Reis d'Orient. "Sempre intentem mostrar als infants les similituds entre les dues cultures, perquè s'adonin que no som tant diferents els uns dels altres", expliquen.

"Intentem mostrar als infants la similitud que hi ha entre les festes i la cultura de Catalunya i del Marroc"

Per a Majdobui, Cerdanyola és un barri amb virtuts però també amb diverses necessitats que s'han de resoldre. Entre elles, la sensació d'inseguretat. "Segons a quina hora hi ha carrers que fan por, el tràfic de drogues és evident", relata la portaveu de l'entitat, que explica que "sovint quan sortim amb la canalla fem una volta més llarga per evitar segons quines cantonades" . També considera que manquen llars d'infants perquè les famílies hi puguin deixar els fills i filles, quelcom bàsic en un barri tan jove i amb una taxa de natalitat superior a la resta de la ciutat.

 

 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive