La directora i la cap d'estudis de l'institut Mar Mediterrània
La directora i la cap d'estudis de l'institut Mar Mediterrània

Es fan grans

Dos centres mataronins creixen per convertir-se en institut escola, la gran novetat del curs 2018-2019

El salt de primària a ESO és un d’aquells moments definitori per a tot infant del país. Un dels moments en què nenes i nens “es fan grans”. Però a Mataró enguany aquest rol no correspon tan sols als alumnes: hi ha dos centres que també creixen i canvien d’etapa: el Tomàs Viñas (Institut Mar Mediterrània del nou curs en endavant) i l’Àngela Bransuela. Oferiran des del curs P-3 fins al curs de 1r d’ESO i aniran creixent a un ritme d’un nivell acadèmic per curs, fins a completar l’etapa d’educació secundària obligatòria. L’aparició d’aquests dos centres respon, com l’obertura de l’Institut Cinc Sènies l’any passat, a la necessitat de donar resposta a l’augment de la demanda d’ESO, fruit de l’evolució demográfica. L’institut-escola és un format fins ara gairebé inèdit a l’educació pública obligatòria, que permet als seus alumnes fer el salt de primària a secundària sense canviar de centre educatiu. Parlem amb els dos centres perquè ens expliquin com encaren la transformació.

Mirant cap al mediterrani

portada 1

Tomás Viñas era un escolapi mataroní, humanista i traductor, que des de 1976 dóna nom a una de les escoles públiques més grans del barri de Cerdanyola. 42 anys més tard canvia de nom, per passar a dir-se “Institut Mar Mediterrani”. “No perdrem pas la memòria del que hem sigut”, expliquen Aurora Vera i Marta Casas, directora i cap d’estudis respectivament del centre. Però el canvi de nom és, òbviament, l’indicador més obvi de la nova etapa que s’obre per aquesta escola. A l’igual que l’Àngela Bransuela, les dimensions de l’edifici i el fet que, per motius diversos (demogràfics i socioeconòmics) en els darrers anys hagi descendit la demanda de primària han estat clau perquè l’antic Tomàs Viñas hagi estat escollit per fer el salt a escola-institut. Un salt que des de la direcció del centre reben amb els braços oberts.

“Hem tingut molta demanda de professors de secundària que volien treballar amb nosaltres, i ens ha estat difícil triar”

“Ho veiem com a una oportunitat per als nostres alumnes”, resol Casas. L’actual Mar Mediterrani es considera un centre amb alumnat en situació de risc d’exclusió social, el qual és especialment sensible als efectes negatius que pot comportar el salt de la primària a la secundària. “El pas a l’institut sovint no és massa bo per a alumnes com el nostre”, explica la cap d’estudis, que considera que el fet que a partir d’ara puguin fer la secundària al mateix centre on han cursat primària els ha de ser de gran ajuda. “Els coneixem de petits i els podem acompanyar en el procés, continuaran amb la mateixa metodologia, companys i entorn... Creiem que serà molt positiu per evitar qüestions com l’abandonament escolar”, afegeix Vera.

“És una etapa molt nova i diferent en tots els sentits, amb cap experiència similar a Mataró i ben poques al conjunt del país”

Evidentment, la conversió en institut-escola és un rebombori intern per a l’antic Tomàs Viñas. “És una etapa molt nova i diferent en tots els sentits, amb cap experiència similar a Mataró i ben poques al conjunt del país”, explica la directora. Les instal·lacions muten per començar a acollir estudiants de secundària, de moment tres línies de 1r d’ESO amb un alumnat format majoritàriament d’estudiants que el curs passat feinen 6è de primària al Tomas Viñas, però també provinents d’altres escoles de la ciutat. També ho ha fet la plantilla, que ha incorporat diversos professors de secundària, un procés de selecció conduït per la pròpia direcció del centre que, segons apunten, ha resultat molt positiu. “Hem tingut molta demanda i ens ha estat difícil triar, i només calia veure com al juliol els teníem treballant amb nosaltres sense la plaça encara assegurada”, explica la cap d’estudis.  Des del centre també volen apostar per un model educatiu diferenciador, que aposta pel treball cooperatiu i per projectes.


Un projecte volgut des de fa anys

àngela bransuela horitzontal

En el cas d’Àngela Bransuela, el projecte d’esdevenir institut-escola ve de llarg. Si hagués estat per ells, fa temps que ja ho serien. “Ha estat un anhel prolongat al llarg de molts anys per part de tota la nostra comunitat educativa”, resol el director del centre, Cesc Torner. Ell mateix recorda com quan fa un temps semblava que el centre del barri de Rocafonda seria Institut Escola “tot el claustre es va abocar amb entusiasme per tal de donar resposta a aquella nova realitat que aleshores no es va produir”. Ara que a la fi ja ho és, “hem recuperat  aquell esperit amb il·lusió”, afegeix.

“Garanteix una continuïtat pedagògica i de vincle emocional dels nostres alumnes en el difícil pas entre primària i secundària”

Les instal·lacions del centre, un dels més grans de la ciutat, i la seva ubicació l’han fet idonis per donar cabuda a alumnes de 3 a 16 anys. Un projecte en el qual l’equip pedagògic de l’Àngela Bransuela hi creu fermament, per motius similars als que expressen des del Mar Mediterrània. “L'avantatge principal és la garantia d'una continuïtat pedagògica i de vincle emocional dels nostres alumnes en el difícil pas entre l'Educació Primària i la Secundària”, relata Torner. Segons el director, facilita a les famílies, en un moment en que les situacions laborals són complexes, la conciliació familiar al tenir tots els fills i filles al mateix centre. “D'inconvenients, en principi, no en veiem cap”, assegura.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive