Cerdanyola Directo va néixer com tants altres projectes. "Fa un parell d'anys, prenent quelcom a un bar del barri", explica Beni Jurado, un dels seus fundadors. Jurado, junt amb Raúl Yeste, Sergi Carroza i Julio Garrido són els gestors d'aquest canal de Facebook que s'ha convertit en l'autèntic altaveu de Cerdanyola. Amb més de 6.000 seguidors, es mouen com peix a l'aigua per les xarxes socials, fent difusió de l'actualitat del barri des de punts de vista molt variats. Successos, casos d'incivisme, festes i activitats socioculturals del barri, notícies comercials... i fins i tot "posts" de servei com ara el d'un veí que s'ha trobat unes claus al carrer.

"La gent del barri necessitava un fòrum per poder opinar i sobretot per ser escoltats"

"La gent del barri necessitava un fòrum per poder opinar i sobretot per ser escoltats", relata Jurado. Avui tenen força feina moderant els comentaris. "Sempre que es falta al respecte ho tallem", afirmen. Amb el temps han anat agafant experiència i assumint la responsabilitat que comporta tenir tants seguidors i tant de ressò: com ells diuen, no són professionals del periodisme. "I, sí, algun cop l'hem espifiada, és a base d'hòsties que aprens", relata Jurado.

Veïns de tota la vida

Els promotors són veïns del barri de tota la vida, molts d'ells implicats en diverses associacions (Jurado al capdavant de la Federació d'Entitats Andaluses, Yeste un temps a l'associació de veïns i actualment en altres projectes comunicatius) i per tant es coneixen molt bé les seves places i carrers, la seva història i present, els seus defectes i virtuts. "Si haig de destacar una mancança, sense dubte és la seguretat. Hi ha zones del barri on tothom sap que a segons quines hores no hi pots passar", lamenta Jurado. Yeste, per la seva banda, lamenta "l'incivisme" que pateix Cerdanyola. "És un barri brut, però no es tracta de culpar l'Ajuntament, molt sovint és a causa dels propis veïns", assegura. "Aquest matí als contenidors del carrer Vitòria hi havia un dormitori sencer", lamenta Jurado.

"És un barri brut, però no es tracta de culpar l'Ajuntament, molt sovint és a causa dels propis veïns"

També lamenten la manca d'aparcament, un tema que ve de molt lluny; i d'equipaments culturals i esportius. "Som com una petita ciutat dins d'una de gran, seríem el segon municipi del Maresme si fóssim independents, però sense pràcticament res del que tenen altres pobles més petits", lamenta Yeste. Tot i així des de Cerdanyola Directo asseguren que l'Ajuntament "està molt més pel barri" en els darrers anys, i consideren "una oportunitat" el Pla d'Impuls del qual en formen part, ja que són un dels membres de la taula de treball creada la setmana passada. Cerdanyola Directo està en tràmits de convertir-se en entitat, per seguir sent un mitjà de comunicació de referència al barri.