Jaume Vilaseca. Foto: R. Gallofré
Jaume Vilaseca. Foto: R. Gallofré

Silvia Ruiz

Trenta anys i com una rosa

La floristeria Frèsia de Mataró celebra tres dècades de vida i en parlem amb el seu responsable, Jaume Vilaseca

Ara fa 30 anys que Jaume Vilaseca i la seva dona van decidir muntar un negoci junts. Ell havia estudiat jardineria i ella Art floral, així que no van dubtar a l’hora de tirar endavant una floristeria amb serveis de jardineria. D’aquí sorgeix la floristeria Frèsia, situada a la plaça de l’Ajuntament des de llavors. Durant tots aquests anys des de Frèsia s’han ofert ambdós serveis i la botiga s’ha dotat de tot un equip que no ha deixat de créixer, formar-se i evolucionar fins ara.

“Abans el client demanava que li fessis propostes; avui et ve amb una foto al mòbil exactament amb el que vol" 

Tot amb l’objectiu de garantir que el client se senti com a casa i trobi allò que necessita amb la màxima qualitat. “Sempre hem intentat ser propers, donar el màxim servei i ser acurats en el preu, sense perdre qualitat”, explica Vilaseca, que afirma que “gràcies a això al final acabem tenint resultats”.  Aquests dies, però, el focus està en preparar les roses i comprovar que tot estigui a punt per viure una diada de Sant Jordi més: “Fem un esforç màxim perquè la rosa sigui de qualitat i li duri al client, això és el més important”. 

Què oferiu al client que ve a Frèsia?
Que se sentí còmode, com a casa. Que trobi un lloc agradable per passejar i poder comprar flors i plantes. Oferim un tracte proper i amb això guanyem un grau de confiança i complicitat amb ell molt important. A això se li suma la màxima qualitat de flors i plantes que sempre tenim. 

Us adapteu a les seves necessitats?
Sí, això ha canviat molt. Abans el client venia a veure què li proposaves, ara, en canvi, mana molt ell i ve amb el mòbil per ensenyar-te la foto del que vol. Però ens entenem bé i no diem que no a res, tot i que aconsellem si el que ens proposa no és correcte. Al final hi ha molta competència i, si tu no li fas, ja li farà un altre. Al final la clau és tenir el màxim de varietat i qualitat possible. 

Ja comprem prou plantes i flors?
Catalunya està per sota de la mitjana europea però per sobre de l’espanyola. Anem evolucionant però és un mercat que encara hem d’anar lluitant. Hi ha un conjunt de gent per a qui la flor segueix sent un luxe o un regal només per a un Sant, mentre que per a altres és una cosa quotidiana com quan vas a comprar el pa. Aquesta és una cultura que encara costa aquí i l’hem de fer més propera. 

Hem passat Sant Jordi...
Sí, aquest dia sí que tothom regala flors! La gent que va a comprar-la a una floristeria és perquè vol una rosa diferent, treballada, maca i que no estigui hores al sol. Aquesta qualitat és la que ens distingeix.

Com és una Diada per a vosaltres?
Després de Sant Valentí ja comencem a preparar Sant Jordi. Rumiem quina presentació farem, anem fent proves i tirem endavant la que ens agrada. Jo mai he viscut la diada al carrer, però des de dins és un dia que també fa il·lusió perquè veus que la gent està feliç amb la seva rosa. Això sí, també és un dia de molts nervis.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive