Mataró Parc preveu crear fins a 3.000 llocs de treball, entre directes i directes, amb l'ampliació del centre comercial. "Qui pot dir que no a això? Qui es pot negar a reduir en un 10% l'atur a la ciutat?" es pregunta el seu gerent, Alfonso Millán, que porta anys batallant per fer-ho possible. Ho bateja com un "projecte de tota la ciutat" que ha d'ajudar a crear llocs de feina i atreure més gent a Mataró. "Ens estan marxant a comprar a Barcelona i això no pot ser, Mataró ho té tot per ser un gran pol comercial", resol Millán.

"Ens estan marxant a comprar a Barcelona i això no pot ser, Mataró ho té tot per ser un gran pol comercial"

El projecte preveu la creació 30.000m2 nous dividits en dos espais: un en un solar adjacent, sobre el carrer de Brussel·les, preparat per acollir superfícies mitjanes en l'àmbit de la llar, la jardineria  o els complements per a automòbils, entre d'altres, i que es connectaria amb l'edifici actual amb una passarel·la. L'altre espai seria el mirador del centre comercial, que es vol cobrir per donar-hi cabuda a grans superfícies de l'àmbit de la moda.

mataropark1

L'objectiu és que Mataró Parc pugui acollir una tipologia d'establiments que actualment no hi tenen cabuda. "Ens hem quedat petits, tenim molts establiments en llista d'espera que volen venir però a qui no els podem oferir un espai", constata el seu gerent. L'ampliació, a la qual s'hi afegirien 2.500 noves places d'aparcament, tindria un cost total de 120 milions d'euros, que el promotor i propietari de Mataró Parc, l'empresari andalús Tomás Olivo, està plenament disposat a invertir.

"He ofert a totes les grans botigues i establiments de Mataró un espai a Mataró Parc"

Malgrat que la sentència del Tribunal Suprem obre la porta a l'ampliació, aquesta segueix topant amb dos esculls. Per una banda, el replantejament urbanístic que cal fer del sector. "Això és una qüestió que han de resoldre els tècnics, l'Ajuntament i la Generalitat", apunta Millán, que demana que a la ciutat vagi "tothom a l'una" per poder fer-ho possible. Per l'altra, les reticències que poden mostrar diversos partits polítics i associacions comercials que defensen un model de comerç de proximitat i que es miren les grans superfícies amb recel. Però Millán els rebat: "Nosaltres no som competència per als comerços del centre ni de la resta de la ciutat: la nostra competència, la de tots, és Barcelona". El gerent insisteix que en cap moment vol perjudicar al comerç tradicional. "He ofert a totes les grans botigues i establiments de sempre de Mataró un espai a Mataró Parc, en condicions més que bones; cal preguntar-los a ells per què no han volgut venir", assegura.

Ajuda per créixer

Per aquest centre comercial hi passen unes 16 milions de persones a l'any, un 25% de la qual és de Mataró i la resta del conjunt del Maresme i d'altres punts de Catalunya. "Ens hauríem de preguntar què hauria estat de la ciutat sense Mataró Parc durant tots aquests anys de crisi", conclou Millán, en defensa del paper de dinamitzador econòmic que aquesta gran superfície juga a la capital del Maresme. Ara que vol fer-se encara més gran, reclama que l'ajudin a aconseguir-ho ja que entén que serà en benefici de tothom.