L’Ajuntament de Mataró assegura que no és possible ampliar el Mataró Parc en 30.000 metres quadrats ja que no hi ha aquest espai edificable al sector.  La regidora d'Urbanisme, Núria Calpe, recalca que la sentència del Suprem només diu que la trama urbanística consolidada no serveix per aturar el projecte. Però això no resol la complexitat d'un projecte d'aquesta envergadura. La sentència, per tant, no significa donar llum verda a una ampliació que, en cas de proposar-se, hauria de superar moltes fases.

La trama urbana

El primer que cal definir és si la zona entra o no al trama urbana consolidat (TUC). Això depèn de la Generalitat de Catalunya, i l’Ajuntament, arran de la sentència, s’ha posat en contacte amb el departament d’Urbanisme perquè especifiqui si el sector que inclou el Mataró Parc entra o no en aquest espai. La diferència és important: si la zona ampliable del centre comercial no entra dins del TUC, només s’hi pot edificar comerç de caire singular (per exemple, un Akí o un concessionari de vehicles). Si entra dins del tram urbà llavors sí que es podria fer una ampliació com la que es proposa.

Reparcel·lació de la zona

Estigui dins o fora del TUC, la zona on Mataró Parc vol ampliar-se depèn de la reparcel·lació del sector, aturada des de fa anys arran d'una sentència judicial. Sense aquesta reparcel·lació només es podrien edificar elements de caire provisionals i fàcilment desmuntables, definició que no lliga amb la construcció d’un centre comercial. L’Ajuntament tenia previst abans de la sentència reparcel·lar la zona durant aquest 2017.

L’escull de la zona verda

Calpe explica que no hi ha 30.000 m2 disponibles per un motiu molt clar: Mataró Parc compta amb uns terrenys al sector d’uns 24.000 metres dels quals només 11.000 són edificables. El projecte del centre comercial passa per ocupar part d'un solar propietat de l’Ajuntament i considerat zona verda. Des de l’administració ho veuen improbable, ja que caldria reubicar la zona verda en un altre espai del mateix sector. I encara que s'aconseguís, els 30.000 m2 necessaris seguirien sense estar disponibles.

La zona verda és sagrada

Així ho han definit tècnics de l’Ajuntament. Per edificar en espais com aquest cal canviar el pla urbanístic, una gestió que ha de passar per la Generalitat que, en aquests casos, és molt inflexible ja que prioritza les zones verdes davant de qualsevol altre element. Així que per dur a terme el projecte caldran gestions a llarg termini que no tenen perquè acabar amb llum verda.

La pèrgola no es pot tancar

En el projecte de Mataró Parc hi ha la idea de tancar la zona de la pèrgola de l’edifici actual, on hi ha el mirador, però els tècnics de l’ajuntament ho descarten: “Mataró Parc ha esgotat l’edificabilitat de l’espai que ocupen, per tant no poden posar parets en aquella zona”.