La botiga que l'empresa tèxtil Zara té a La Riera de Mataró tancarà portes a principis de l'any 2018. Així ho han apuntat a Capgros.com fonts properes a l'establiment, malgrat que la firma Inditex, a la qual pertany Zara, no ho ha confirmat ni desmentit oficialment. 

Inditex concentrarà així al Mataró Parc la presència de les seves principals marques a la capital del Maresme

Es tracta d'un cop dur per al comerç del centre de la capital del Maresme, que perdrà així una de les poques grans marques que quedaven als seus carrers. Segons sembla, l'empresa Inditex té previst traspassar el local, un dels més grans, emblemàtics i ben ubicats del casc antic, enlloc d'instal·lar-hi una altra de les seves marques. Inditex concentrarà així tots els seus establiments a Mataró Parc -on hi ha un altre Zara- després que també va tancar la seva botiga de Bershka que tenia ubicada a la Muralla de Sant Llorenç, i anteriorment de Massimo Dutti a La Rambla. 

El carrer Barcelona, artèria comercial del centre de Mataró.

Manca d'atractiu del Centre

El tancament del Zara de La Riera confirma així la manca d'atractiu del centre de Mataró per a les grans marques comercials. Una de les principals queixes dels clients és que a les artèries comercials del casc antic, en comparació a altres municipis similars hi manquen franquícies i les marques més populars, la majoria de les quals opten en el cas de la capital del Maresme per instal·lar-se a Mataró Park. Un dels casos més recents és l'arribada d'H&M a la ciutat, que també va preferir Mataró Parc als carrers del centre. La manca de locals de mida i tipologia adequades pe aquest tipus d'establiments als principals carrers comercials del municipi també ha suposat sempre una barrera. 

"És un toc d'atenció que mostra que el casc antic no és prou atractiu per algunes de les grans marques", diuen des d'Unió de Botiguers

"Estem força decebuts per aquesta decisió del grup Inditex". Així es manifesta Jordi Novo, el president d'Unió de Botiguers de Mataró (UBM), la principal associació comercial de la ciutat. El tancament de Zara mostra, segons Novo, que "hi ha un problema amb el comerç de Mataró", i que "des de l'administració no s'han posat les eines suficients per millorar la captació de clients que puguin venir al centre de la ciutat". El president d'UBM insisteix que l'adéu d'aquesta gran marca és "un toc d'atenció que mostra que el casc antic no és prou atractiu per algunes de les grans marques"

El Pla d'impuls del Centre Històric, aturat

Una de les prioritats del govern municipal sociovergent era precisament l'anomenat Pla estratègic d'impuls del Centre Històric, que preveia posar en dia el casc antic perquè guanyés atractiu comercial i cultural. Estava prevista una inversió de 630.000 euros per a millores de caire urbanístiques, i una injecció econòmica de 200.000 euros per a la rehabilitació del Cafè Nou. Aquest pla, però, estava en mans de les àrees controlades per CiU, que va marxar del govern ara fa un mes. Per tant no està gens clar que les accions previstes prenguin forma durant aquesta legislatura, ara que el PSC governa en solitari. 

Des d'Unió de Botiguers confirmen que el pla avança molt lentament. "Després de la darrera reunió ens van citar de nou per al setembre, però ja estem al novembre i no en sabem res", afirma el seu president. Segons Novo, tots aquests endarreriments també estan "frenant les inversions previstes" al casc antic, que des de l'entitat veuen molt necessàries.