Els Mossos d'Esquadra van denunciar penalment el maig del 2016 i 2017 dos homes com a presumptes autors d'una estafa en el mercat de l'art. La investigació es va originar el 2015 davant la sospita que diverses litografies en venda en una coneguda sala de subhastes de Barcelona podien ser falses. Les indagacions van conduir fins a dos coneguts marxants d'art a Catalunya. La policia va entrar i escorcollar una nau a Sant Vicenç de Montalt (Maresme), on hi va trobar nombroses obres gràfiques i pictòriques que van resultar ser falses, d'autors com Manet, Lichtenstein, Miró. La falsedat de les obres s'ha pogut certificar posteriorment per experts en art modern. Els dos denunciats tenen diversos antecedents per estafes, sempre relacionades amb el món de l'art.

Intervinguts un oli atribuït a Edouard Manet i desenes de litografies atribuïdes a Roy Lichtenstein, Joan Miró o Antoni Clavé

La Unitat Central de Patrimoni Històric del mercat de l'art va permetre detectar l'any 2015 diverses litografies a la venda en una coneguda sala de subhastes de Barcelona amb elements que podien determinar-ne la falsedat. La suma resultant del preu de sortida en subhasta de les quatre obres intervingudes pels Mossos era de 2550 euros, quantitat inicial que sovint s'arriba a duplicar. Els investigadors van recórrer a l'expertesa per a confirmar la falsificació d'aquestes obres. Les indagacions van conduir a la identificació de dos marxants molt coneguts en els circuits de l'art a Catalunya. El principal investigat havia format part d'una organització criminal internacional amb arrels a l'Estat espanyol, Itàlia i els Estats Units, que havia venut milers de litografies i serigrafies falses arreu del món els anys 2007 i 2008.

Magatzem i taller

La investigació va culminar amb una entrada i escorcoll en una nau industrial de Sant Vicenç de Montalt, que s'utilitzava com a magatzem i taller. Els agents van intervenir centenars de certificats i nombroses obres gràfiques i pictòriques, l'estudi de les quals en va permetre acreditar l'autenticitat d'algunes però que va revelar que moltes eren falses. D'entre aquestes obres en destacava un oli sobre llenç atribuït a Edouard Manet, que estava amb la resta de l'estoc comercial del principal marxant d'art investigat. Aquesta peça anys enrere ja havia estat vinculada a una estafa i, en aquella transacció, es va valorar en 900.000 euros.


Per certificar la seva falsedat es va sol·licitar un estudi a un centre de referència internacional en art modern com és el Centre d'Art d'Època Moderna

Per certificar la seva falsedat es va sol·licitar un estudi a un centre de referència internacional en art modern com és el Centre d'Art d'Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida. La paleta cromàtica de l'artista presentava discrepàncies amb l'obra investigada i a la peça no hi figuraven alguns pigments habituals de l'artista, mentre que n'hi havia d'altres que ni tan sols s'utilitzaven a l'època i que es van descobrir tres dècades després de la mort de Manet. No s'ha pogut identificar la font d'on provenien les litografies falses, però sí la manera com es distribuïen. Els dos marxants d'art imputats no treballaven de forma conjunta però tenien un mateix proveïdor i es coneixien. Per a la venda havien arribat a fer servir persones interposades a les sales de subhastes. Les litografies eren numerades a llapis i en alguna ocasió duien certificat.

Els mossos van intervenir un oli atribuït a Edouard Manet amb un certificat d'autenticitat, desenes de litografies atribuïdes a Roy Lichtenstein, Joan Miró o Antoni Clavé i centenars de certificats per obres d'artistes com Salvador Dalí, Pablo Ruiz Picasso, sense les peces que les autentificaven. Els dos denunciats per presumpta estafa tenien diversos antecedents per estafes, sempre relacionades amb el món de l'art. Els Mossos van denunciar-los penalment els dies 11 de maig de 2016 i 10 de maig de 2017. Els denunciats tenen 70 i 60 anys, són de nacionalitat espanyola i xipriota.