rutes de llegendes i rondalles 128
rutes de llegendes i rondalles 128

Rutes carregades de llegendes i rondalles

Una guia de la Diputació presenta un ampli itinerari vinculat a aquestpatrimoni immaterial del Maresme

La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona desplega, per a les persones que s’hi vulguin endinsar, un ampli itinerari de rutes vinculades a llegendes i rondalles. Precisament, aquests dies d’estiu són una immillorable ocasió per perdre-s’hi i descobrir el territori i el seu ric llegat, un patrimoni immaterial a vegades força desconegut.

Els parcs naturals de la Diputació De Barcelona amaguen al seu interior un gran pòsit de rondalles que formen part indestriable del ric patrimoni immaterial de la comarca. Per ajudar a descobrir-lo i conèixer-lo, la Diputació ha editat i distribuït una guia que posa a l’abast de tothom aquest llegendari amb el títol de ‘Rutes de llegendes i rondalles’.

Amb un format de caràcter explicatiu, divulgatiu i amb els corresponents planells per recórrer els itineraris proposats sense cap tipus de problema, es pot accedir a un total de 22 rutes que estan pensades per gaudir-les en família i ressegueixen passejades senyalitzades de dificultat baixa. Es poden fer, a més, dins un total de 12 parcs i espais naturals de la zona.

rutes de llegendes i rondalles 123

Precisament, les rutes que recull la guia permeten acostar-se a un ric llegendari ple de dracs, gegants, dones d’aigua, bandolers i personatges d’històries singulars, algunes d’elles basades en fets real i d’altres amb orígens que es perden en els temps i la memòria.

La guia publicada per la Diputació de Barcelona ha estat coordinada pel Gabinet de Premsa i Comunicació i la Gerència de Serveis d’Espais Naturals. Compta amb els textos de Jordi Bastart, així com fotografies, cartografies i il·lustracions de diversos autors.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, destaca en el pròleg de la publicació divulgativa que és “una invitació a caminar tranquil·lament pels nostres boscos i, en fer-ho, anar descobrint indrets i paratges que amaguen històries sorprenents. Aquí trobareu contes i rondalles sobre reis i capellans, pagesos i vassalls, fades i dracs, bruixes i bruixots, sirenes i gegants, pastors i capellans, nobles i cavallers... La nostra cultura popular en va plena i aquestes narracions formen part de la cultura immaterial de Catalunya”.

La guia compta, a més, amb informació de les oficines dels parcs i accessos, l’App amb més de 200 itineraris senyalitzats dels parcs i consells i informacions que la converteixen en una útil eina per a la descoberta del nostre paisatge més proper.

Les rutes pel llegendari maresmenc

Del Parc del Montnegre i el Corredor, la guia recull la ruta ‘Alzines de Can Portell. L’or de la rectoria d’Hortsavinyà’,  itinerari que permet conèixer de primera mà aquest petit llogarret que fins al 1930 va tenir ajuntament propi. Des de l’església de Sant Llop, alhora, es pot gaudir d’una bona panoràmica del Montnegre de llevant i del mar. Pel que fa al segon recorregut ressenyat, el ‘Dolmen de Ca l’Arenas. L’amagatall de Nyacapà’, proposa la visita d’aquest espai, enmig del bosc, on hi ha dispersos uns blocs de granit que criden l’atenció per la seva disposició i mida. Es diu que era l’indret on tenia l’amagatall el bandoler Nyacapà, que va donar-hi nom a les roques.

Em el cas del parc de la Serralada de Marina, un altre dels indrets emblemàtics del patrimoni natural maresmenc, es redescobreix la ruta ‘Vall de Montalegre. L’arbre dels nassos’. La Vall de Montalegre, tot i estar pròxima a grans nuclis urbans, és força desconeguda i desvetlla molta diversitat vegetal i elements de reconegut valor patrimonial com la cartoixa de Montalegre, entre d’altres. L’itinerari també ens apropa a la llegenda de l’arbre dels nassos. D’altra banda, la segona de les propostes,  ‘Vall de Sant Jeroni de la Murtra o de Betlem. Cristòfor Colom a Sant Jeroni de la Murtra’, és una caminada curta amb poc desnivell que recorre la zona, alhora que ens apropa a la relació del descobridor d’Amèrica amb aquest indret, tant el que ha quedat en el llegendari com el que està documentat.

burriac

Pel que fa al Parc de la Serralada Litoral, una primera ruta és ‘Castell de Burriac. L’enginy de la castlana’. Del monument més emblemàtic de la comarca, es mostra un itinerari que surt de Cabrera de Mar fins als 401 metres d’altitud on es troba el castell i s’explica una de les moltíssimes llegendes que hi estan vinculades, emplaçada al segle XV, moment en els quals hi sovintejaven pirates vinguts de costes africanes que desembarcaven prop dels pobles i s’enduien tot el que podien. L’enginy d’una castlana va servir per plantar cara als pirates i salvar la vida als habitants locals. En el cas de la segona passejada, ‘Creu de Montcabrer. La bruixa de la pinta d’or’,  convida a acostar-nos a la muntanya emblemàtica de Cabrils. Des del seu cim de 311 metres es veu una magnífica panoràmica que va de Barcelona al Montnegre, visualitzant-se plenament la línia de la costa. La llegenda, però, ens parla d’una jove vilassarenca que amb una pinta d’or podia foragitar les tempestes i protegir la gent de les contrades.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive