Montnegre Corredor
Montnegre Corredor

Redescobrir el Montnegre-Corredor, un dels pulmons del Maresme

Un paisatge molt ric i que tenim ben a l'abast

L’estiu és la millor estació de l’any per endinsar-se en el ric patrimoni de la comarca. El catàleg de propostes és molt diversificat, des de la mar fins a la muntanya, passant per municipis i ciutats. Us proposem la redescoberta del patrimoni mediambiental: deixar-vos perdre pel Montnegre-Corredor, un paisatge que tenim ben a l’abast.

Entre la costa maresmenca i les terres del Vallès i la Selva s’aixeca el conjunt muntanyós de la Serralada Litoral. Els massissos del Montnegre i del Corredor formen part d’aquesta cadena de muntanyes al seu pas per les comarques del Maresme i del Vallès Oriental, estenent-se des de la riera d’Argentona fins la desembocadura de la Tordera. Gran part d’aquest territori s’integra dins del Parc natural del Montnegre i el Corredor, un espai de gran riquesa paisatgística i cultural inclòs dins la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona

Els massissos del Montnegre i el Corredor es diferencien per una sèrie de particularitats que condicionen la seva vegetació i la seva fauna. El primer és més abrupte i salvatge que el segon, que presenta un relleu més suau. El seu cim, ocupat pel santuari del mateix nom, té una alçada de gairebé 640 metres, mentre que el punt més alt del Montnegre, el Turó Gros, arriba als 773 m.

També els seus vessants ofereixen diferències notables, ja que els que estan orientats cap a la plana del Vallès són més humits que els que miren cap al mar, més secs i amb temperatures més agradables. Els alzinars i les suredes cobreixen els vessants interiors, mentre que les pinedes de pi pinyer són més abundants als marítims, on ocupen els terrenys de vinyes i conreus abandonats. De fet, pràcticament la totalitat de la superfície del parc està formada per boscos, ja que han anat creixent amb el gradual abandonament de terres de conreu i masos.

Aquesta diversitat d'ambients fa que la fauna d’aquest paratge sigui rica i abundant. Hi predominen els senglars, gats mesquers, fagines, toixons i mosteles, però també l’habiten espècies d'ambients centreeuropeus.

Montnegre Corredor

Passejades, circuits i senders a l’abast

Pel que fa a la presència de l’home, els dòlmens de la Pedra Gentil i el de la Pedra Arca evidencien que ve de molt lluny. També hi ha restes d’assentaments ibèrics al turó del Vent i al puig del Castell i, als vessants més propers al mar, construccions medievals com l’ermita de Llorita, l’església preromànica de Sant Martí de Mata, el castell de Montpalau, l'església de Sant Pere de Riu, així com les restes d’un aqüeducte romà prop de Pineda de Mar.

Tota aquesta riquesa natural i patrimonial pot descobrir-se a través de passejades, circuits i senders. Al web de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona hi ha itineraris dissenyats per gaudir de tots els racons d’aquest magnífic espai:

 (http://view.gooltracking.com/dibaparcs/pages/filter/itineraris-7).

En podeu fer un tastet i seleccionar el que més us agradi. Aquí en teniu alguns del territori que ens ocupa:

SL-C 103 Montnegre carener

Aquesta excursió s’adreça a tots els públics i es realitza a través de camins, corriols i pistes. El trajecte, de poc més de 8 quilòmetres, endinsa el caminant en un paratge fosc i humit, provocat per la negror del sòl pissarrós i l'ombra dels grans arbres. En el recorregut destaquen les fonts, els esplèndids exemplars de les espècies d'arbres representades i dues esglésies.

SL-C 105 El Pla de Forcs

Una excursió pel Montnegre de ponent seguint un sender circular de 9 quilòmetres i mig, fàcil i ben senyalitzat. L’itinerari permet gaudir de la frondositat de l'alzinar, l'extensió de la sureda i les pissarres dels cims. També es troben monuments megalítics i poblaments ibers.

SL-C 71 El dolmen de Pedra Gentil

Ruta agradable per camins i pistes ben senyalitzades, exclusiu per a vianants. Els boscos que hi trobem són de sureres centenàries, alzines i roures que s'alternen amb pins. També plàtans, àlbers, castanyers, avellaners i arboços. Enmig de tanta verdor destaquen elements patrimonials com el dolmen de Pedra Gentil, l'església medieval de Santa Eulàlia de Tapioles i un parell de grans masies: can Pradell de la Serra i can Clarens.

SL-C 72 La plana del Corredor

Es tracta d’una passejada fàcil, recomanable per a tots els públics, de poc més de 2 quilòmetres, a través de camins amples i corriols de pendent suau. Algun tram d’aquest itinerari, que és exclusiu per a vianants, coincideix amb pistes per a bicicletes.

Llegendes i rondalles del territori

rutes de llegendes i rondalles 128

La Diputació de Barcelona ha editat recentment la guia Rutes de llegendes i rondalles que té com a escenari els parcs natural que gestiona. La publicació ofereix, a més de llegendes i rondalles, 22 rutes, dues de les quals es situen al Montnegre i al Corredor: Alzines de Cant Portell. L’or de la rectoria d’Hortsavinyà, i Dolmen de Ca l’Arenes. L’amagatall d’en Nyacapà.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive