-
-

De bosc a matollar: el trist futur que espera a alzinars i pinedes del Maresme

El canvi climàtic i la manca de gestió forestal condemnen els boscos maresmencs a una dràstica reducció d'aquí a només 30 anys

El passat 21 de març es va celerar el Dia Internacional dels Boscos. Una cita que al Maresme té un regust trist, ja que l'evolució del paisatge forestal a la comarca fa preveure un futur força negre. Segons apunta el Consell Comarcal a partir d'un estudi que està realitzant amb la Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), els boscos espessos del Maresme ja han començat a ser història. I en uns 30 anys vista es preveu una dràstica reducció de les pinedes i les alzines a favor de zones boscoses esclarides i de matollars. Segons apunten els experts, en el 2050, el paisatge forestal del Maresme serà similar al de la zona d'Estepona. A tot plegat s'hi suma la plaga del Tomicus, que està acabant amb les pinedes de la comarca. 

L'enginyer de forest Oriol Bassa, que dirigeix la investigació, està fent una projecció de futur a partir dels escenaris plantejats pel Grup Intergovernamental d'Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC). Les conclusions, que es presentaran en uns mesos, apunten que el paisatge actual del Maresme es transformarà en matollars i boscos esclarissats més adaptats a les futures condicions ambientals.Tot plegat a causa del canvi climàtic; en el període 2011-2040 es preveu un increment de temperatura d'entre 0,4 i 1,6º i una disminució de la pluviometria de fins el 12%. Aquest fet implicaraà que s'incrementi la freqüència i la intensitat de les sequeres i també dels incendis forestals. El canvi paisatgístic, per la seva banda, pot comportar un increment substancial del risc d'inundacions, ja que els boscos espessos retenen el 90% de l'aigua de pluja evitant que arribi a les rieres i provoqui el seu desbordament.

Els autors de l'estudi entenen que aquest procés d'impacte, tot i que probablement irreversible, es podria mitigar amb l'aplicació de gestió forestal per adaptar-los a les futures condicions ambientals, quelcom que avui en dia no s'està duent a terme amb prou força. L'estudi s'està duent a terme a tots els espais forestals de la comarca incorporant a la cartografia de referència dades corresponents al canvi climàtic i al desenvolupament urbanístic.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive