Espai Fragilitat, un servei pioner per promoure l’autonom...

Redacció

Espai Fragilitat, un servei pioner per promoure l’autonomia de la gent gran

El Consorci Sanitari del Maresme va arrencar a finals de 2021 un projecte que estudia casos i els ajuda a millorar-ne l’autonomia

El Consorci Sanitari del Maresme va arrencar a finals de l’any passat un servei pioner a l’Estat espanyol per prevenir la fragilitat de la gent gran i promoure’n l’autonomia. Sota el nom d’Espai fragilitat, es busca crear un dispositiu capaç d’atendre la fragilitat de les persones grans, fer-ne una avaluació i donar les eines correctes perquè millorin el seu dia a dia. Es troba en un estat de prova pilot amb l’objectiu final de, si se’n valida l’eficàcia, integrar-lo al sistema sanitari públic. Hi participaran 400 persones a les que se li farà un seguiment durant un any pre valorar si la intervenció del projecte prevé la fragilitat, la discapacitat i la dependència funcional. Està finançat pels fons europeus FEDER.

Per dur-ho a terme s’ha creat un nou equip de suport per a la prevenció i atenció integral a la fragilitat, ubicat a l’Hospital de Mataró i que és de caire multidisciplinar: un metge de família, una infermera, dos fisioterapeutes, una treballadora social i una dietista, als que se suma com a consultors del projecte un farmacèutic, un metge rehabilitador, un geriatre i un psiquiatre.

El funcionament del projecte és el següent: tres centres d’atenció primària de Mataró -Centre, Cirera-Molins i Argentona- identifiquen pacients de més de 65 anys amb situació pre-fràgil i, per tant, compleixen un o dos dels cinc criteris de la fragilitat, que són la pèrdua de pes, la pèrdua de força, el cansament, la poca activitat física i l’alentiment de la marxa. Un cop identificat, en aquesta gent se’ls programa una visita a l’Espai-Fragilitat, on se’ls avalua en cinc eixos associats:

  • Mèdic: hi ha diverses malalties, dolor o depressió?
  • Farmacològic: prenen medicaments? Són necessaris? Interaccionen entre ells?
  • Nutricional: hi ha desnutrició?
  • Funcional: poden fer front a les activitats del dia a dia?
  • Social: tenen suport familiar, social o institucional?

Degut a que les persones que participen en aquesta prova són pre-fràgils, el que es busca és evitar que arribin a l’estat de fràgil. Amb l’avaluació, a cada una se’ls fa un seguit de recomanacions personalitzades per revertir l’estat pre-fràgil i prevenir-ne la discapacitat i dependència funcional. A partir d’aquí, se’ls fa un seguiment cada dos mesos durant un any.

És una proposta inexistent al sistema sanitari, pel que s’acompanya d’un estudi científic per avaluar-ne la seva eficàcia, ja que normalment el 20% de les persones pre-fràgils passen a fràgil al cap d’un any. Es busca reduir el percentatge en un 7%.

La fragilitat i el seu impacte social

La fragilitat està vinculada a l’envelliment i provoca una regressió en la funció d’òrgans i sistemes, provocant que hi hagi major vulnerabilitat per patir malalties, caigudes, fractures, complicacions postoperatòries, discapacitat, dependència i un major risc de mort. Catalunya té un 11% de persones de més de 65 anys que són fràgils, quelcom que preval més en dones i que augmenta amb l’edat, superant el 50% en els majors de 80 anys. Un problema de salut que cal tenir una intervenció per millorar aquests resultats.

Ets fràgil?

Per saber si tens fragilitat, pots fer-te algunes preguntes. Et sents cansat? Tens dificultat per pujar escales sense aturar-te? No pots caminar 200 metres sense aturar-te? Pateixes cinc o més malalties? Has perdut el 5% del teu pes en els últims 6 mesos? La resposta afirmativa a tres d’aquestes preguntes és sinònim de fragilitat.

Més informació a:

  • Csdm.cat
  • 93.741.77.00

Etiquetes: